TÜİK: Kırmızı et üretimi yüzde 8,8 arttı

Kırmızı et üretimi geçen yıla oranla yüzde 8,8 artarak 2 milyon 384 bin 47 tona ulaştı. Ancak TÜİK'e göre et üretimi artarken aynı zamanda et fiyatları da dar gelirlinin cebini yakıyor.

12punto

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı son verilere göre Türkiye’de et üretimi arttı.

Buna göre, 2022'de 2 milyon 191 bin 625 ton olan kırmızı et üretimi, 2023'te yüzde 8,8 artışla 2 milyon 384 bin 47 tona ulaştı.

Açıklanan veriler baz alındığında geçen yıl, 2022'ye göre sığır eti üretimi yüzde 6,2 yükselerek 1 milyon 670 bin 606 ton, koyun eti üretimi yüzde 16,3 artarak 569 bin 66 ton, keçi eti üretimi yüzde 11,3 yükselişle 128 bin 989 ton, manda eti üretimi de yüzde 13,3 artarak 15 bin 386 ton oldu.

Son 10 yıla ilişkin kırmızı et üretim tahminleri incelendiğinde, toplam kırmızı et üretiminin 2014 yılında 1 milyon 123 bin 59 ton iken 2023'te 2 milyon 384 bin 47 tona ulaştığı görüldü.

Kırmızı et üretiminin 2023'te yüzde 70,1'ini sığır eti, yüzde 23,9'unu koyun eti, yüzde 5,4'ünü keçi eti ve yüzde 0,6'sını manda eti oluşturdu.

ET ÜRETİMİ NASIL HESAPLANIYOR

Kırmızı et üretim tahmini, Tarımsal İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırması'ndan elde edilen demografik verilere dayalı olarak belirleniyor. ,Et üretimi tahmini, “Kasaplık güç oranı"yla hesaplanan "iç popülasyondan kesilen hayvan sayısı" ile "ithalattan kesilen hayvan sayısı"nın ortalama karkas ağırlıklarıyla çarpılmasıyla elde ediliyor. 

YURTTAŞ ET TÜKETEMİYOR

TÜİK verilerine göre et üretimi artarken, peşi sıra gelen zamlar yurttaşı et tüketiminden mahrum bırakıyor. 

Son olarak Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 25 zam yapmıştı. Dar gelirli yurttaşlar kurumun önünde sabah henüz gün ağarmadan ucuz et kuyruğuna girse de, üretimi destekleyen politikaların uygulanmayışı et fiyatlarında önümüzdeki dönemde de yükselişin süreceğine işaret ediyor.

ET FİYATLARI 2-3 YIL DAHA CEP YAKACAK

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, et fiyatlarındaki yükselişi ‘kriz’ olarak nitelendirerek yaşanan artışın 2-3 sene daha süreceğini ifade etmişti. Yapılan açıklamada “En iyi şartlarda 2-3 yıl içinde arz talep dengelenir ve alım gücüne göre daha uygun fiyattan et yeriz. O zamana kadar et cep yakmaya devam eder" ifadelerine yer verilmişti.