TÜİK verileri: Nisan’da tavuk eti üretimi arttı, yumurta ve süt azaldı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan 2025’e ilişkin kümes hayvancılığı ve süt ürünleri üretim verilerini yayımladı. Verilere göre, tavuk eti üretimi artış gösterirken, yumurta ve içme sütü üretimi azalma eğilimi sergiledi.
12punto
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan 2025’e ilişkin kümes hayvancılığı ve süt ürünleri üretim verilerini yayımladı. Verilere göre, tavuk eti üretimi artış gösterirken, yumurta ve içme sütü üretimi azalma eğilimi sergiledi.
TÜİK’in açıkladığı verilere göre, mart ayında 231 bin 595 ton olan tavuk eti üretimi, nisan ayında yüzde 2,6 artarak 237 bin 567 tona ulaştı. Yıllık bazda ise üretim yüzde 23,5 oranında artış kaydetti. Aynı dönemde kesilen tavuk sayısında da dikkat çekici bir yükseliş yaşandı. Nisan 2025’te, geçen yılın aynı ayına göre kesim oranı yüzde 20,7 arttı.
Ocak-nisan dönemine bakıldığında ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla tavuk eti üretimi yüzde 14,8 artış gösterdi, kesilen tavuk sayısındaki artış ise yüzde 11,5 oldu.
YUMURTA ÜRETİMİNDE SERT DÜŞÜŞ
Nisan ayında tavuk yumurtası üretimi, bir önceki aya göre yüzde 5 azalarak 1 milyar 551 milyon adede geriledi. Mart ayında bu rakam 1 milyar 632 milyondu. Geçen yılın nisan ayına göre üretim düşüşü ise yüzde 9,1 olarak kaydedildi. 2025’in ilk dört ayında ise yumurta üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,7 azaldı.
Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı nisan ayında yüzde 3,4 düşerek 981 bin 10 tona geriledi. Mart ayında bu miktar 1 milyon 15 bin tonun üzerindeydi. İçme sütü üretiminde de benzer bir düşüş gözlendi. Mart ayına göre yüzde 3,8’lik gerilemeyle, üretim 142 bin 948 tona indi.
Ancak yıllık bazda süt ürünlerinde genel bir artış eğilimi dikkat çekti. Nisan 2024’e göre içme sütü üretimi yüzde 7,9 artarken, yoğurt üretimi yüzde 5,8, ayran ve kefir üretimi yüzde 9,4, tereyağı ve sadeyağ üretimi ise yüzde 24,1 oranında arttı.
Ocak-nisan döneminde, inek peyniri üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,8 arttı. Aynı dönemde ayran ve kefir üretimi yüzde 5,3, yoğurt üretimi yüzde 3, içme sütü üretimi yüzde 2,7 ve tereyağı ile sadeyağ üretimi yüzde 6,8 oranında artış gösterdi.
TÜİK verileri, hayvansal üretimde ürün bazlı farklı yönlerde gelişmeler yaşandığını gösteriyor. Özellikle tavuk eti üretimi ve süt ürünlerinde yıllık artışlar dikkat çekerken, yumurta üretimindeki sert düşüş sektörde dikkatle izlenmesi gereken bir gelişme olarak öne çıkıyor.