Türkiye ekonomisinde yeni gösterge: 'Pavyon Endeksi'

Ekonomi gazetecisi Bora Erdin, Türkiye ekonomisini ilginç bir parametre üzerinden değerlendirdi. "Gelin yeni bir Endeksi daha hayatımıza katalım" diyen Erdin, 'Pavyon Endeksi' adını verdiği 'Striptizci Endeksi' ya da 'Şampanya Endeksi' olarak adlandırılan göstergeyi değerlendirdi.

12punto

Ekonomi gazetecisi Bora Erdin, Türkiye ekonomisini ilginç bir parametre üzerinden değerlendirdi. "Gelin yeni bir Endeksi daha hayatımıza katalım" diyen Erdin, 'Pavyon Endeksi' adını verdiği 'Striptizci Endeksi' ya da 'Şampanya Endeksi' olarak bilinen göstergeyi değerlendirdi. 

"Elbette bu endeksin adı bu değil. Striptizci Endeksi ya da Şampanya Endeksi olarak adlandırılan bu gösterge için Türkiye’deki en yakın örnek 'pavyon'" diyen Erdin, "Yılmaz Erdoğan’ın İnci Taneleri dizisi ile yeninde gündeme gelen Pavyon konusuna ayrıca bakacağız. Bundan sonra Pavyon Endeksi olarak bahsedeceğimiz endeks bakın hayatımıza nasıl girdi" ifadelerini kullandı. 

Erdin, 'Pavyon Endeksi'ni şöyle anlattı: 

"Sürekli gelişen ekonomi dünyasında, ekonomistler ekonomik göstergeler olarak bilinen çeşitli makroekonomik ölçütler kullanırlar. Bu göstergeler, ülkenin ekonomik sağlığına dair hayati içgörüler sunarak, politika yapıcıların, işletmelerin ve bireylerin ekonomik döngüleri tahmin etmelerini ve gerekli politikaları, yatırımları ve günlük finansal kararları uygulamalarını sağlar. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH), enflasyon ve Gayri Safi Milli Gelir (GSYİH) gibi geleneksel ekonomik göstergeler, en yaygın kullanılan ve en önemli ölçütler arasındadır.

Ancak, ekonomiyle hiçbir bağlantısı yokmuş gibi görünen yeni, alışılmadık finansal göstergeler, ekonomik dünyanın karmaşıklıklarını tahmin etmek ve anlamak için paha biçilmez araçlar olarak ortaya çıktı. Ruj satışlarından erkek iç çamaşırlarının popülerliğine kadar uzanan bu yeni metrikler , geleneksel ölçümlerin gözden kaçırabileceği nüansları yakalıyor.

2008 Büyük Durgunluğu'ndan önceki yıllarda seks endüstrisindeki gelir farkını incelemek, bu yeni aracı ekonomik eğilimleri anlamak ve ortaya çıkan döngüleri tahmin etmek için nasıl kullanabileceğimizi gösteriyor.

Krizin kökleri , 2007'den önceki yıllarda konut fiyatlarının hızla artmasıyla birlikte bir konut balonu şişen ABD konut piyasasındaydı. Subprime ipotekler de dahil olmak üzere ipotek kredilerine kolay erişim , birçok kişinin ev satın almasına ve gayrimenkule yoğun yatırım yapmasına olanak sağladı. Konut balonu 2007'de patlamaya başladığında ve 2008 durgunluğuyla zirveye ulaştığında, evlerin değerleri düştü ve ev sahiplerinin servetinde önemli bir azalmaya yol açtı. Emlak değerlerindeki ve konutla ilgili yatırımlardaki bu düşüş, insanların takdirî gelirlerini karşılamak için borç alabilecekleri veya satabilecekleri evlerinde daha az öz sermayeye sahip olmaları nedeniyle tüketici harcamalarını doğrudan etkiledi . 2007 ve 2008'de ortaya çıkan mali çalkantılar, çeşitli sektörlerde doğrudan iş kayıplarına katkıda bulundu ve seks endüstrisinin ürünleri ve hizmetleri de dahil olmak üzere halkın temel olmayan satın alımlar için fonlarını daha da azalttı. 

Ancak seks işçileri, durgunluk gerçekten başlamadan yıllar önce ekonomistleri uyarabilirdi. ABD hükümeti tarafından finanse edilen ticari seks endüstrisinin ekonomisi üzerine yapılan bir çalışmada, araştırmacılar yedi şehrin ikisi hariç hepsinde yeraltı ticari seks ekonomisinin boyutunun, durgunluğun Amerika'yı tamamen tüketmesinden hemen önce, 2003'ten 2007'ye kadar küçüldüğünü buldular. Seks endüstrisinin ürün ve hizmetlerinin tüketimindeki bu düşüş bizi tüketici harcamalarını incelemeye geri götürüyor; seks işçilerinin azalan geliri, bu yıllarda konut piyasasının çöküşüyle ??ortaya çıkan ve nihayetinde 2008 durgunluğuna yol açan kamu sermayesinin düşüşünün bir göstergesi olarak hizmet etti.

"Müşteriler havaya birkaç tekli atacak veya 20 dolarlık kucak dansı için para ödeyecek paraya sahip olmadıklarında, bok çukurunda olabiliriz." Seks işçiliği, 2008 Büyük Durgunluğunu ve 2022'deki ekonomik düşüş döngüsünü öngörmüştü ve ekonomistler seks endüstrisi, tüketici harcamalarını gözlemlemenin mikroekonomisi ve ulusal ekonomik döngüler arasındaki ilişkiyi kavramaya başladılar. Stripper Endeksi yalnızca ekonomik eğilimleri tahmin etme konusunda yeni bir bakış açısı sunmakla kalmıyor, aynı zamanda finans piyasalarını etkileyen faktörler hakkındaki anlayışımızı genişletmenin önemini de vurguluyor; seks işçiliğini damgalamaktan kurtulmak ve önemli bir ekonomik katkıda bulunan rolünü kabul etmek bir sonraki adım. Stripper Endeksi, çeşitli faktörlerin ve endüstrilerin ekonomimizin durumu hakkında önemli ipuçları sağlayabileceğini ve sürekli değişen bu ortamda hiçbir bilgi kaynağının göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlatıyor."