Türkiye’de emeklilik sistemi alarm veriyor
Allianz tarafından yayımlanan Küresel Emeklilik Raporu, Türkiye'nin yaşlanan nüfus ve yetersiz emeklilik maaşları nedeniyle ciddi reformlara ihtiyaç duyduğunu ortaya koyuyor.
12punto
Allianz tarafından yayımlanan Küresel Emeklilik Raporu, Türkiye'nin yaşlanan nüfus ve yetersiz emeklilik maaşları nedeniyle ciddi reformlara ihtiyaç duyduğunu ortaya koyuyor.
Allianz, Küresel Emeklilik Raporu'nun üçüncü edisyonunu yayımladı ve Türkiye'nin emeklilik sistemine dair önemli uyarılarda bulundu.
Raporda, Türkiye'nin yaşlanan nüfusu ve düşük emeklilik maaşları nedeniyle emeklilik sisteminin sürdürülebilirliğinin tehlikede olduğu belirtildi.
Türkiye'de yaşlı nüfusun oranının önümüzdeki 25 yıl içinde yüzde 25'ten yüzde 35'e çıkması bekleniyor. Bu durum, emeklilik sisteminin geleceği için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Allianz, Türkiye'nin Avrupa ülkelerine göre daha avantajlı bir konumda olduğunu ancak yaşlanma sorunuyla başa çıkmak zorunda kalacağını belirtiyor.
Emeklilik maaşlarının, emeklilerin çalışma hayatındaki son kazançlarının çok altında kalması, yaşam standartlarının korunmasını zorlaştırıyor. Raporda, Türkiye'nin emeklilik sisteminde kademeli iyileştirmeler yapılması gerektiği ve fon destekli modellerin geliştirilmesinin önemine dikkat çekiliyor ve Danimarka, Hollanda ve İsveç gibi ülkeler, sürdürülebilir emeklilik sistemleri için erken adımlar atarak örnek gösteriliyor. Japonya ise uzun yaşam süreleri ve yaşlı nüfusun büyük kısmının çalışmaya devam etmesiyle dikkat çekiyor.
Allianz raporu, Türkiye'nin emeklilik sisteminin uzun vadeli güvenliğini artırmak için kapsamlı bir reform planına ihtiyaç duyduğunu vurguluyor. Düşük özel tasarruf oranları, Türk emeklilik fonlarının büyümesini engellerken, emeklilik maaşlarının yetersizliği ve yaşlı çalışanlar için iş fırsatlarının azlığı, çözülmesi gereken en acil sorunlar arasında yer alıyor.