Türkiye'de enflasyon beklenenden daha hızlı gerileyebilir

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye'de enflasyonun beklenenden daha hızlı gerileyebileceğini tahmin ediyor.

AA

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye'de enflasyonun beklenenden daha hızlı bir şekilde düşebileceği öngörüsünde bulundu.

Goldman Sachs'ın Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika ekonomi analistlerinin yayınladığı rapora göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) piyasadaki para arzını azaltma hızı dikkate alındığında, enflasyonun beklenenden daha hızlı bir şekilde gerileyebileceği vurgulandı.

Raporda, enflasyonun yıl sonunda yüzde 42,6 olarak öngörülen seviyeden daha düşük, yaklaşık yüzde 30'lara kadar inebileceği belirtildi.

TCMB'nin mevcut iletişimine göre, Banka'nın bu ay politika faizini yüzde 45'e çıkaracağı öngörüsüne dikkat çekilen raporda, Goldman Sachs'ın önceki politika faizi tahmininin yüzde 42,5 olduğu hatırlatıldı.

Raporda, enflasyonun piyasaların fiyatlamasından daha hızlı bir şekilde düşmesi durumunda, Bankanın politika faizini yıl ortasında indirmeye başlayabileceği ve bunu TL üzerinde baskı oluşturmadan gerçekleştirebileceği ifade edildi.

'Enflasyonun beklentilerden daha hızlı düşmesinin, büyük bir negatif çıktı açığı gerektirmediği' görüşünün dikkate alındığı raporda, para politikasındaki erken gevşeme riskinin piyasaların beklentilerinden daha düşük olduğu belirtildi.