Türkiye'de gıda enflasyonu krizi: 15 milyon kişi yetersiz besleniyor

Dünya genelinde gıda fiyatları düşerken, Türkiye'de gıda enflasyonu %58,9 ile rekor seviyelere ulaştı. Bu artış, 15 milyon vatandaşın yetersiz beslenmesine neden olurken, çocuklar arasında açlık sorunlarını derinleştiriyor.

12punto

Dünya genelinde yıllık ortalama gıda enflasyonu -0,2, Avrupa Birliği (AB) bölgesinde ise -1,86 olmasına rağmen Türkiye’de gıda fiyatları %58,9 arttı.

TÜRKİYE'DEKİ ENFLASYON FİLİSTİN'DEN BİLE YÜKSEK

İsrail saldırısı altındaki Filistin'de gıda enflasyonu %33,3 olurken, Rusya'da %9,8, iç çatışmaların devam ettiği Libya'da ise sadece %3,3 oldu. Sahra altı bölgesinde gıda erişimi kısıtlı olan Kenya'da gıda enflasyonu %5,6, denize kıyısı olmayan Botsvana'da ise %4 olarak kaydedildi.

Türkiye’de sadece bir ayda ekmek %5,21, sebzeler %7 ve yumurta %8 zamlandı. Gıda enflasyonu, yetersiz beslenme sorununu da beraberinde getiriyor. 

Dünya Gıda Örgütü’nün verilerine göre, Türkiye’de 14,8 milyon kişi yetersiz besleniyor. Hacettepe Üniversitesi'nin verilerine göre, 5 yaş altı çocuklarda bodurluk oranı yaklaşık %10. Ayrıca, 1,3 milyon çocuk okula aç gidiyor.

Gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle yurttaşlar açlıkla mücadele ediyor.

İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökçe'nin konuya dair paylaşımı şu şekilde: