Türkiye'de gıda enflasyonu krizi: 15 milyon kişi yetersiz besleniyor
Dünya genelinde gıda fiyatları düşerken, Türkiye'de gıda enflasyonu %58,9 ile rekor seviyelere ulaştı. Bu artış, 15 milyon vatandaşın yetersiz beslenmesine neden olurken, çocuklar arasında açlık sorunlarını derinleştiriyor.
12punto
Dünya genelinde yıllık ortalama gıda enflasyonu -0,2, Avrupa Birliği (AB) bölgesinde ise -1,86 olmasına rağmen Türkiye’de gıda fiyatları %58,9 arttı.
TÜRKİYE'DEKİ ENFLASYON FİLİSTİN'DEN BİLE YÜKSEK
İsrail saldırısı altındaki Filistin'de gıda enflasyonu %33,3 olurken, Rusya'da %9,8, iç çatışmaların devam ettiği Libya'da ise sadece %3,3 oldu. Sahra altı bölgesinde gıda erişimi kısıtlı olan Kenya'da gıda enflasyonu %5,6, denize kıyısı olmayan Botsvana'da ise %4 olarak kaydedildi.
Türkiye’de sadece bir ayda ekmek %5,21, sebzeler %7 ve yumurta %8 zamlandı. Gıda enflasyonu, yetersiz beslenme sorununu da beraberinde getiriyor.
Dünya Gıda Örgütü’nün verilerine göre, Türkiye’de 14,8 milyon kişi yetersiz besleniyor. Hacettepe Üniversitesi'nin verilerine göre, 5 yaş altı çocuklarda bodurluk oranı yaklaşık %10. Ayrıca, 1,3 milyon çocuk okula aç gidiyor.
Gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle yurttaşlar açlıkla mücadele ediyor.
İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökçe'nin konuya dair paylaşımı şu şekilde:
?? Türkiye dünyada en yüksek gıda enflasyonuna sahip 4'üncü ülke. Yaklaşık 15 milyon vatandaşımız yetersiz besleniyor!
— Dr. Buğra Gökce (@gokcebugra) August 5, 2024
?? ??Dünya'da 1 yıllık ortalama gıda enflasyonu -0,2, ????AB bölgesinde -1,86 olmasına rağmen ???? Türkiye'de gıda fiyatları tam yüzde 58,9 arttı.
?? İsrail… pic.twitter.com/QfkDQc7gEm