Yandaş medya bile kabul etti... İmamoğlu’nun tutuklanması sonrası ekonomiye ağır fatura: Faize giden parayı açıkladılar

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından dövize müdahale eden hükümet, bu süreçte faizleri yükseltti. İktidara yakın bir ekonomi yazarı, mart ayından bu yana faize giden toplam paranın 135 milyar lirayı bulduğunu yazdı.

12punto

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, 18 Mart’ta, 31 yıl önce kazandığı diplomanın iptal edilmesinin ardından gözaltına alınmış; 19 Mart’ta ifade verdikten sonra 23 Mart’ta tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilmişti.

İmamoğlu’na yönelik bu operasyon sonrası Türkiye’de piyasalarda ciddi bir tedirginlik yaşandı. Dövizde ani sıçramaların önüne geçmek isteyen hükümet, Merkez Bankası eliyle döviz satışı yaptı. Bu müdahale ile birlikte milyarlarca lira sadece doların artışını frenlemek için harcandı.

İktidar, dövize yönelik artan talebi bastırmak için yalnızca döviz satışıyla yetinmedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce “nas” diyerek karşı çıktığı yüksek faiz politikasına da geri dönüldü. Merkez Bankası, mart ayından itibaren politika faizini yükseltti.

Bu süreçte, iktidara yakın gazeteci ve ekonomi yazarı Necmettin Batırel, Türkiye gazetesindeki köşesinde dikkat çekici bir hesap paylaştı.

"135 MİLYAR LİRA SADECE FAİZE GİTTİ"

Batırel, “Gölge Etme” başlıklı yazısında, mart ayında %38 olan yıllık enflasyonun haziran ayında %35,05’e kadar düştüğünü, buna rağmen Merkez Bankası'nın nisan ayında politika faizini %42,5’ten %46’ya çıkardığını hatırlattı.

Yüksek faiz uygulamasının ekonomi üzerindeki yüküne dikkat çeken Batırel, “3 ayda faize giden para 135 milyar lirayı buldu” ifadesini kullandı. Bu rakam, faizle mücadele ettiğini sık sık dile getiren iktidarın, İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından nasıl bir ekonomik bedel ödemek zorunda kaldığını gözler önüne serdi.

DİĞER ÜLKELERLE KARŞILAŞTIRMA YAPTI

Batırel, Türkiye’nin uyguladığı faizi diğer ülkelerle kıyaslayarak şöyle yazdı:

“Bu faiz euro bölgesinde yatırımcıya sunulan pozitif reel faizin 55,15 katı, ABD’dekinin ise 5,34 katıdır. Arjantin, %8,36 negatif reel faizle ekonomisini yönetiyor. Mısır’da politika faizi %27,75, Gana’da %29,50, Nijerya’da %27,50. Türkiye’nin ardından en yüksek politika faizine sahip tek ülke Venezuela.”

YENİ FAİZ İNDİRİMİ BEKLENİYOR

Öte yandan Merkez Bankası’nın bu hafta perşembe günü açıklayacağı yeni faiz kararı öncesi beklentiler de şekillenmeye başladı. Batırel’e göre faizlerin düşürülmesi gerekiyor.

Piyasada ağırlıklı beklenti, faizlerin 250 baz puan indirileceği yönünde. Ancak bazı yorumcular 300 baz puanlık bir indirimin masada olduğunu ifade ediyor. ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs ise daha cesur bir öngörüyle, 350 baz puanlık indirimi gündeme getirdi.