Yurttaşlar benzinin yarısını devlet için alıyor: Akaryakıt vergisi enflasyonu körüklüyor

Akaryakıt fiyatlarındaki artış, tüketicinin cebini yakarken, vergi yükü de enflasyonu artırıyor. Benzin fiyatının neredeyse yarısı vergi olarak Maliye'ye gidiyor. İşte ayrıntılar...

12punto

Yüksek akaryakıt vergileri, enflasyonu tetiklemeye devam ediyor. Benzin fiyatlarındaki vergi oranı, tüketicinin ödeme gücünü zorlaştırırken, pompada ödenen tutar ile vergisiz fiyat arasındaki fark giderek açılıyor.

VERGİ YÜKÜ ENFLASYONU ARTIRIYOR 

Son dönemde yapılan akaryakıt zammı, sürücülerin yanı sıra gıda ve diğer ürünlerin fiyatlarına da etki ediyor. Benzin ve motorin fiyatlarındaki yüksek vergi oranı, enflasyonu daha da körüklüyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Batı, akaryakıttan alınan vergiyi hesapladı. Prof. Dr. Batı, benzinin litre başına alınan vergi miktarını detaylarıyla açıkladı.

BENZİN FİYATININ YARISI DEVLETE 

Benzin ve motorinden hem Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) hem de Katma Değer Vergisi (KDV) alınıyor. Prof. Dr. Batı'nın verdiği bilgilere göre, benzin ve motorinde ÖTV, litre başına maktu olarak alınırken, KDV ise yüzde 20 oranında nispi alınıyor. Bu hesaplamalara göre, şu anki 26 liralık benzin fiyatında 11.9819 lira ÖTV ve 7.67 lira KDV olmak üzere toplam 19.65 lira vergi alınıyor. Bu da benzin fiyatının yüzde 42.72’sinin vergi olarak Maliye'ye gittiği anlamına geliyor.

50 litrelik bir depo için 975.59 lira vergi ödeniyor

Örnek vermek gerekirse, İstanbul'da yapılan son zammın ardından bir litre benzin 45.18 liraya yükseldi. 50 litrelik bir depo için sürücüler, 2.259 lira ödüyor. Bu tutarın 975.59 lirası vergi olurken, vergisiz fiyat ise 1.283.40 lira olarak hesaplanıyor. Yani 50 litrelik benzinin vergi oranı, satış fiyatının yüzde 43.18’ini oluşturuyor.