Ziraat Bankası'ndan müşterileri ve dijital bankacılık hizmeti kullanan yurttaşlara önemli güvenlik uyarısı
Türkiye’de ve dünyada sanal dolandırıcılık, internet dolandırıcılığı ve dijital bankacılık dolandırıcılığı vakaları hızla artıyor. Yapay zeka teknolojilerinin gelişmesiyle, dolandırıcıların insanları tuzağa düşürmesi daha da kolaylaştı. Ancak, alınacak güvenlik önlemleriyle bu tür riskleri en aza indirmek mümkün. Ziraat Bankası, resmi internet sitesinden yayınladığı ayrıntılı bir uyarı metniyle bu önemli konuya dikkat çekti. Bankanın rehber niteliğindeki bu açıklaması, güvenlik önlemleri konusunda vatandaşlara yol göstermeyi hedefliyor.
12punto
Dijital bankacılık, hayatımızı kolaylaştırırken güvenlik risklerini de beraberinde getiriyor.
Siber saldırıların artış gösterdiği günümüzde, kişisel ve finansal bilgilerin korunması her zamankinden daha önemli hale geldi. Güvenli bir bankacılık deneyimi için kullanıcıların alabileceği basit ama etkili önlemler, hem bireysel hem de toplumsal açıdan büyük fark yaratıyor.
Bankalar art arda güvenlik konusunda uyarılar yapıyor.
Ziraat Bankası da dijital bankacılık hizmetlerini kullanırken şifre güvenliği, güncel yazılım kullanımı ve sahte mesajlara karşı dikkatli olunması gerektiği konusunda önemli bir uyarıda bulundu ve maddeler halinde dikkat edilmesi gereken unsurları sıraladı.
İşte Ziraat Bankası'nın dijital bankacılık ve "Güvenlik konusunda dikkat etmeniz gerekenler" başlığı ile paylaştığı o kritik uyarılar
KİŞİSEL VE FİNANSAL GÜVENLİK
Şifrenizi belirlerken kolaylıkla tahmin edilebilecek kişisel bilgilerinizi kullanmayınız. Şifrelerinizin güvenlik seviyesini yükseltiniz.
Kişisel bilgilerinizi gizli tutunuz. Kimlik belgeleriniz üzerinde yer alan size özel bilgilerinizin; telefonda ya da e-posta yoluyla talep edilmesi durumunda son derece dikkatli ve şüpheci davranmalısınız.
Müşteri numaranızı ve şifrenizi aynı yerde saklamayınız. Kolay erişilebilecek yerlere not etmeyiniz.
Sizi telefon ile arayarak kart bilgilerinizi ve her türlü şifrenizi okumanızı ve tuşlamanızı isteyen kişilere itibar etmeyiniz.
Yararlanmadığınız bankacılık işlemlerini, İnternet Bankacılığı kullanımına kapatınız.
Kart bilgileriniz, müşteri numaranız, İnternet Bankacılığı şifreniz ve cep telefonunuza gönderilen tek kullanımlık işlem onay şifreniz sadece size özeldir. Bu bilgileri Bankamız personeli dâhil, kimseyle paylaşmayınız.
E-POSTA GÜVENLİĞİ
Bankamız e-posta yoluyla hiçbir şekilde şifre yenileme/değiştirme işlemi yaptırmamaktadır ve kişisel bilgilerinizi istememektedir. Bu tarz e-postalara yanıt vermeyiniz.
Bilmediğiniz kişilerden gelen e-postaları açmayınız, dosyaları kabul etmeyiniz.
E-posta ile gelen bağlantılara tıklayarak güvenlik bilgilerinizi girmeyiniz. Şifrenizi hiçbir şekilde e-posta vasıtasıyla göndermeyiniz.
Tanıdığınız kişilerden bile olsa e-posta ya da sohbet ve mesajlaşma programları kanalıyla gelen veya yukarıda belirtilen adresler dışındaki herhangi bir linki tıklayarak İnternet Bankacılığına erişmeyi denemeyiniz..
İNTERNET GÜVENLİĞİ
Tarayıcınızın adres çubuğuna "https://www.ziraatbank.com.tr (Bu sayfa yeni pencerede açılacaktır)" yazarak erişim sağlayınız.
İnternet Şube adresinin "https://bireysel.ziraatbank.com.tr (Bu sayfa yeni pencerede açılacaktır)" veya "https://kurumsal.ziraatbank.com.tr (Bu sayfa yeni pencerede açılacaktır)" ile başladığından emin olunuz.
Açılan sayfalarda, tarayıcınızın sağ alt veya üst köşesinde bir kilit işareti bulunmalıdır. Ziraat İnternet Şubesi SSL Güvenlik Sertifikası, network üzerindeki bilgi transferi sırasında güvenlik ve gizliliğin sağlanması amacıyla Netscape tarafından geliştirilmiş bir güvenlik protokolüdür.
SSL, gönderilen bilginin kesinlikle ve sadece doğru adreste deşifre edilebilmesini sağlar. Bilgi, gönderilmeden önce otomatik olarak şifrelenir ve sadece doğru alıcı tarafından deşifre edilebilir. Her iki tarafta da doğrulama yapılarak işlem ve bilginin gizlilik ve bütünlüğü korunur.
Microsoft Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Opera gibi güncel bir tarayıcı kullanmanızı; eğer kullanmıyorsanız yazılımcı firma resmi sitelerinden tarayıcılarınızı ücretsiz olarak güncelleyiniz.
SOSYAL MEDYA GÜVENLİĞİ
Bankamız resmi sosyal medya hesaplarını takip ediniz.
Takip edeceğiniz hesaplarda, bunların resmi olarak bankamıza ait olduğu gösteren bilgi ve onay işaretleri bulunduğundan emin olunuz.
Sosyal medya uygulamaları üzerinden, sahte hesaplar aracılığıyla Bankamız adı kullanılarak gönderilen linklere tıklamayınız.
KABLOSUZ AĞ GÜVENLİĞİ
Güvenli olmayan kablosuz ağları kullanmayınız.
Ortak kullanıma açık internet kafe, havaalanı, otel, yurt gibi yerlere ait ağlar üzerinden bankacılık işlemi gerçekleştirmeyiniz.
AKILLI TELEFON GÜVENLİĞİ
Cep telefonunuzun işletim sistemini düzenli olarak güncelleyiniz ve anti-virüs yazılımları ile koruyunuz.
Bankamız mobil bankacılık uygulamasını yalnızca Apple Store (Bu sayfa yeni pencerede açılacaktır), Google Play Store (Bu sayfa yeni pencerede açılacaktır) ve Huawei App Gallery (Bu sayfa yeni pencerede açılacaktır) üzerinden yükleyiniz.
Akıllı telefonunuz, kişisel bilgisayarınız veya tabletinize bilinmeyen kaynaklardan herhangi bir yazılım yüklemeyiniz; kaynağından emin olmadığınız SMS'lerle gönderilen linkleri açmayınız.
Kullanmış olduğunuz cihazda zararlı yazılım olduğu tespit edildiğinde güvenliğiniz için internet ve mobil bankacılığa erişiminiz sınırlandırılabilir. Cihaza format atılarak cihazda bulunan zararlı yazılım kaldırılabilmektedir. Cihaz üzerinde gerekli tedbirler alındıktan sonra internet bankacılığı erişiminiz otomatik olarak aktif olacaktır.
BİLGİSAYAR GÜVENLİĞİ
İnternet kullanımı sırasında olası güvenlik açıklarının tespiti, giderilmesi ve olabilecek saldırılara karşı korunabilmeniz için bir anti virüs programı, bir casus tarayıcı program ve bir güvenlik duvarı kullanmanız çok önemlidir. Casus tarayıcı programlar, internet kullanım bilgilerinizi toplamaya çalışan casus yazılımlara karşı bilgisayarınızı korurken güvenlik duvarı yazılımları, bilgisayarınızdaki programlarının bilginiz dışında internete bağlanmalarına engel olur.
Yalnızca lisanslı işletim sistemlerini kullanınız ve web tarayıcınızı güncel tutunuz. Zararlı yazılımlar, güncelliğini kaybetmiş işletim sistemi ve tarayıcılardaki güvenlik açıklarını kullanır.
Bilgisayarınızda anti-virüs yazılımı kullanınız ve virüs veri tabanınızı güncel tutunuz. Periyodik olarak virüs taraması yapınız.
Kullanmış olduğunuz cihazda zararlı yazılım olduğu tespit edildiğinde güvenliğiniz için internet ve mobil bankacılığa erişiminiz sınırlandırılabilir. Cihaza format atılarak cihazda bulunan zararlı yazılım kaldırılabilmektedir. Cihaz üzerinde gerekli tedbirler alındıktan sonra internet bankacılığı erişiminiz otomatik olarak aktif olacaktır.