Avrupa'nın en zehirli yiyeceği seçildi: Sınırdan dönen o ürün sofralarımıza geliyor!
Türkiye'de üretilen sebze ve meyvelerde bulunan zararlı kimyasal kalıntıları (pestisit), son günlerde büyük bir tedirginliğe neden oldu. İtalya'nın en büyük tarım ve çiftçi organizasyonu Coldiretti, 'en tehlikeli gıdalar' listesinin zirvesine Türkiye'den gönderilen kuru incirleri eklerken, tüketicilere dikkatli olmaları uyarısında bulundu.
12punto
Avrupa Birliği (AB), sınırlarda tespit edilen tüketimi sakıncalı olan ürünlerin yer aldığı RASFF listesinde güncellemelere giderken, Türkiye'den gönderilen sebze ve meyvelerde yer alan, genellikle ilaçlama sonrası oluşan zehirli kalıntılar kamuoyunda tartışmaya neden olmaya devam ediyor.
"TARIM BAKANLIĞI'NDAN KONU İLE İLGİLİ AÇIKLAMA GELDİ"
Sınırda geri çevrilen ürünlerin Türkiye'de dolaşıma sokulacağına yönelik iddialar paniğe yol açarken, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda böyle bir durumun söz konusu olamayacağı, geri gönderilen ürünlerin imha edildiği söylenmişti.
"EN ZEHİRLİ ÜRÜN: TÜRKİYE'DEN GÖNDERİLEN KURU İNCİRLER"
Bu gelişmelerin ardından korkutan bir uyarı da, İtalya'nın en büyük tarım ve çiftçi organizasyonu olan Coldiretti tarafından yapıldı. En tehlikeli tarım ürünlerini paylaşan ve bir kara liste oluşturan Coldiretti, bir numaraya Türkiye'den gönderilen kuru incirleri yerleştirdi.
Coldiretti'den yapılan uyarıda, Türkiye'den temin edilen kuru incirlerin yoğun miktarda aflatoksin maddesi içerdiğine dikkat çekildi.
"YOĞUN DOZDA TÜKETİMİ KANSERE NEDEN OLAN 'AFLATOKSİN' NEDİR?"
Yüksek doza maruz kalma nedeniyle HCC tipi Karaciğer kanseri yapabilir. Hiçbir canlı türünün bu zehre direnci yoktur; ama insanda ani zehirlenmeler nadirdir. Uzun vadede zehre maruz kalmak ani zehirlenmeye göre daha iyi tabloya sahiptir.
Zehirli bu madde gen yapısını değiştirebilir ve akciğer kanseri başta olmak üzere çeşitli kanser türlerine yol açabilir.
"ZEHİRLİ ÜRÜN GÖNDEREN İŞLETMEYE CEZA KESİLİYOR"
Bakanlığın aktardığı bilgilere göre, pestisit kalıntısının tespitine yönelik hasat öncesi üretim alanlarında, hasat sonrasında hal giriş noktalarında, paketleme tesislerinde, toptan ve perakende satış noktalarında denetimler sıklıkla yapılmaya devam ediyor.
İhracata konu ürünler için de ihracat öncesi pestisit denetimleri sürdürülüyor.
Pestisit kalıntısı için alınan numunelerin analizi, cihazın tespit edebildiği toplam aktiflerin numunede aranmasıyla gerçekleştiriliyor.
Bir numunede 400-800 arasında etken madde analizi yapılarak kalıntı aranıyor. Analizlerin ardından mevzuata uygun olmayan düzeyde pestisit kalıntısı tespiti ya da tavsiye dışı kullanım belirlenmesi halinde üretici ve gıda işletmecilerine idari yaptırım uygulanıyor.