Belirti vermeyebiliyor, tesadüfen tespit ediliyor, 50 erkekten birinde görülüyor!

Genellikle başlangıç evrelerinde belirti göstermeyen ve fark etmeden vücuda yerleşen böbrek tümörü 45 yaş ve üstü bireyler için büyük bir tehlike arz ediyor. Erken teşhisin hayat kurtardığı böbrek tümöründen korunma yolları ve belirtilerinin saptanması hastalığın tedavisinde de önem arz ediyor.

12punto

Belirti vermeyebiliyor, tesadüfen tespit ediliyor, 50 erkekten birinde görülüyor!

50 ERKEKTEN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR!

Böbrek tümörü, erkeklerde daha sık rastlanan ve erken teşhis edilmediğinde ciddi sonuçlara yol açabilen bir hastalıktır. Her 50 erkekten birinde görülebilen bu durum, ABD'de yapılan çalışmalara göre her yıl 65 bin yeni hastaya böbrek kanseri tanısı konmasına neden olmaktadır. 

Böbrek tümörleri, idrarda kan, kilo kaybı ve iştahsızlık gibi belirtilerle kendini gösterebilse de genellikle herhangi bir belirti vermeden, başka bir nedenle yapılan tıbbi tetkikler sırasında tesadüfen tespit edilmektedir.

BÖBREK TÜMÖRÜ OLUŞUMUNA NEDEN OLAN ETKENLER NELER?

Böbrek tümörünün oluşumuna etki eden faktörler arasında obezite, sigara kullanımı, genetik yatkınlık ve mesleki kimyasal madde maruziyeti yer almaktadır. Ayrıca, böbrekte uzun süre taş bulunması da tümör riskini artırabilir. Ailesel geçiş gösteren vakalarda her iki böbrekte de tümör tespit edilebilmektedir.

Belirti vermeyebiliyor, tesadüfen tespit ediliyor, 50 erkekten birinde görülüyor!

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ!

Böbreklerde görülen her kitle kanser anlamına gelmemektedir. İyi huylu kitleler genellikle yayılma riski taşımadan yavaş büyürken, kötü huylu olanlar belirtiler vermeden ilerleyebilir. Bu nedenle ultrasonografi (USG) gibi görüntüleme yöntemleriyle erken tanı büyük önem taşır. Erken evrede yakalanan böbrek kanserlerinde tedavi şansı çok daha yüksektir.

BÖBREK TÜMÖRÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Genel olarak erken evrede belirti göstermemesi nedeniyle, teşhis çoğu vakada geç konsa da bazı semptomlar ayırt edici olabilir.En yaygın belirtisi Hematüri olsa da bu belirti böbrek taşı ya da idrar yolu enfeksiyonlarında da sıklıkla görülmeketdir.

Böbrek tümörlerinin büyümesiyle ortaya çıkabilecek o belirtiler ise şunlardır:

-İdrarda koyu kırmızı ya da kahverengi kan görülmesi (hematüri)

-Bel ve sırt bölgesinde hissedilen geçmeyen ağrı

Belirti vermeyebiliyor, tesadüfen tespit ediliyor, 50 erkekten birinde görülüyor!

-Bel bölgesinde şişlik

-Yüksek ateş, aşırı terleme

-Yorgunluk,halsiz hissetme

-İştahsızlık ve kilo kaybı

-Kansızlık (anemi)

Böbrek tümörleri genellikle bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans (MR) taramalarıyla teşhis edilebilmektedir. Gerekli durumlarda biyopsi yöntemiyle tümörün yapısı da incelenebilir.

NASIL TEDAVİ EDİLİR, KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

Tedavi yöntemi, tümörün boyutu ve konumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Cerrahi müdahale en yaygın tedavi yöntemidir ve laparoskopik ya da robot yardımlı cerrahi ile gerçekleştirilir. 

Daha küçük boyutlu tümörler için ise kriyoterapi (dondurma) veya radyofrekans ablasyon gibi minimal invaziv teknikler uygulanabilir.

Kısmi nekrektomi(tümörün ya da bulunduğu bölümün doğrudan alınması işlemi)  4 cm'den küçük olan tümörler için tercih edilse de bazı durumlarda ve uzman hekimlerin deneyimine göre boyutu 7 cm'e kadar ulaşan tümörlerin çıkarılması için de uygulanabilir. 

BÖBREK SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Düzenli sağlık kontrolü yaptırın: Böbrek sağlığını korumak için özellikle 45 yaşından sonra düzenli sağlık kontrolleri ve ultrasonografi önerilmektedir. 

Belirti vermeyebiliyor, tesadüfen tespit ediliyor, 50 erkekten birinde görülüyor!

Sağlıklı yaşam tarzı: Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, sigaradan uzak durmak ve ideal kiloyu korumak da riskleri azaltmada önemli rol oynar.

Doktora başvurmaktan çekinmeyin: Erken teşhisin hayat kurtarıcı olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle herhangi bir belirti fark ettiğinizde uzman bir doktora danışmaktan çekinmeyin.

Düzenli egzersiz yapın: Vücudun hareketli ve dinamik olması kendini koruma yöntemleri geliştirmesine de yol açar. Düzenli yapılan egzersizler bedenin aktif ve güçlü olmasını sağlar.

Uyku düzeni: Bedenin ihtiyaç duyduğu uykuyu zamanında alması da zinde olmak için oldukça önemli. Uyku düzeninizi bir rutinde tutmak ve vücudun dinlenmesine izin vermek beden sağlığını korumanın temel taşlarından.