Çocuklarda dikkat eksikliği okul başarısını düşürüyor! Çocuklarda DEHB nasıl tedavi edilir?
Uzmanlar, çocukluk döneminde sık görülen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun okul başarısını olumsuz etkilediğini, tedavi edilmediğinde ise sosyal ve duygusal gelişimde ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtiyor.
12punto

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Samira Hüseynova, çocukluk çağında en sık görülen nörogelişimsel bozukluklardan biri olan Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun (DEHB), özellikle okul başarısını olumsuz etkilediğini söyledi.
DEHB’nin çocuğun isteğiyle oluşan bir durum olmadığını belirten Dr. Hüseynova, “Bu bozukluk nörogelişimsel temellidir.

Bazı çocuklar teknolojiyle ilgili konulara uzun süre odaklanabiliyor. Bu durum aileleri yanıltabiliyor. Oysa DEHB’li çocuklar özellikle sorumluluk gerektiren işlerde dikkatlerini toplamakta zorlanırlar” dedi.
DERS TAKİBİNİ SÜRDÜRMEKTE GÜÇLÜK YAŞIYORLAR
Dikkat eksikliği yaşayan çocukların ders sırasında hayallere daldığını, anlatılanları takip etmekte zorlandığını ve ödev başında çabuk sıkıldığını belirten Hüseynova, hiperaktivitesi olan çocuklarda ise yerinde duramama, kıpır kıpır olma ve sürekli hareket etme gibi belirtilerin görüldüğünü ifade etti.

TEDAVİ EDİLMEZSE RİSK ARTIYOR
Tedavi edilmeyen DEHB’nin çocukların sosyal, duygusal ve akademik gelişimini olumsuz etkilediğini vurgulayan Hüseynova, “Özgüven kaybı, arkadaş ilişkilerinde sorun, madde kullanımına eğilim, kaza riski ve yaşam kalitesinde düşüş gibi sonuçlar ortaya çıkabilir” uyarısında bulundu.
TEDAVİ YAŞA GÖRE BELİRLENİYOR
DEHB tedavisinin çocuğun yaşına ve bireysel ihtiyaçlarına göre planlandığını belirten Dr. Hüseynova, “6 yaş altındaki çocuklarda psikososyal yaklaşımlar ön planda tutulur. 6 yaş sonrası dönemde ise ilaç tedavisi de gündeme gelir.
Bilimsel veriler, ilaç tedavisinin DEHB’de en etkili yöntem olduğunu göstermektedir” dedi.
