Deprem sonrası İstanbul’un tahliye planı: Geçiş noktaları ve alternatif güzergahlar
İstanbul’da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, megakentin tahliyesine yönelik hazırlıklar bir kez daha gündemde. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın senaryolarına göre, Marmara Otoyol Ringi ile köprü ve viyadükler, deprem sonrası güvenli tahliye sürecinin temelini oluşturuyor.
12punto

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki deprem, megakent için hazırlanan tahliye planlarının önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan senaryolara göre, İstanbul’un tahliyesinde 237 köprü ve viyadük kritik geçiş noktaları olacak.

TGRT Haber’de yer alan habere göre, İstanbul için planlanan tahliye senaryoları da yeniden gündem oldu.
İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda İstanbul Valiliği, AFAD, İl Jandarma Komutanlığı ve diğer kamu kurumlarının katkısıyla detaylı bir deprem eylem planı oluşturuldu.

DENİZDEN TAHLİYE
Tahliye planı kapsamında yüz binlerce vatandaşın şehirden ayrılması öngörülüyor. Bunun için 23 tahliye alanı oluşturuldu.
Deniz yoluyla yapılacak tahliyelerde Sirkeci Feribot İskelesi, Yenikapı Deniz Otobüs Terminali, Pendik Hızlı Feribot İskelesi, İstinye İskelesi, Harem Feribot İskelesi ve Zeytinburnu Zeyport Limanı devrede olacak. Şehir Hatları vapurları, deniz otobüsleri, Kıyı Emniyeti araçları ve Sahil Güvenlik’e bağlı deniz unsurları, bu noktalardan vatandaşların tahliyesini sağlayacak.

KARAYOLU İLE TAHLİYE
Demiryolu üzerinden tahliyeler için üç önemli nokta belirlendi: Yeşilköy, Halkalı ve Tuzla Tren İstasyonları.
Karayolu tahliyelerinde ise Esenler, Alibeyköy, Samandıra ve Harem Otogarları tahliye çıkış merkezleri olarak kullanılacak. Vatandaşlar bu alanlara ring seferleriyle taşınacak.

HAVADAN TAHLİYE
Tahliye sürecine havayolu da dahil edildi.
İstanbul Havalimanı, Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı tahliyelerde aktif rol üstlenecek. Bu sayede şehirden çıkmak isteyen vatandaşlara tüm ulaşım seçenekleri sunulmuş olacak.
Tahliyede öncelik sırasına göre; engelli bireyler, yaşlılar, çocuklar ve kadınlar ilk olarak tahliye edilecek. Yerel yönetimler ve güvenlik birimleri vatandaşlara tahliye sürecinde rehberlik edecek.

DEPREMZEDELERİN GÖNDERİLECEĞİ İLLER
Depremzedelerin geçici olarak yerleştirileceği iller iki ana grupta sınıflandırıldı. İlk grup; Balıkesir, Eskişehir, Ankara, Manisa, İzmir, Afyonkarahisar, Konya, Antalya, Denizli, Samsun ve Kayseri illerinden oluşuyor.

İkinci grup ise ihtiyaç halinde devreye alınacak Adana, Antep, Malatya, Trabzon, Diyarbakır, Erzurum ve Erzincan’ı kapsıyor.