Et yemeyenler için protein zengini o besinler: Vücudunuz proteinsiz kalmasın!
Vücudumuz denegli ve sağlıklı bir gelişim için çeşitli vitamin ve minerallerle desteklenmeye ihtiyaç duyar. Bunlardan en önemlilerinden birisi de kas ve dokularımızın güçlenemsine yardım eden protein kaynaklarıdır. Bilinen en yaygın protein kaynağı et olsa da et tüketmeyenler için doğada farklı birçok protein kaynağı alternatifi de bulunur.
12punto
Proteinler, kas oluşturmaya, dokuları onarmaya ve bağışıklığı artırmaya yardımcı olduğu için vücudumuz için her zaman önemli bileşenler olmuştur.
Vejetaryenler sıklıkla protein gereksinimlerine ulaşma konusunda endişelenirken, doğanın sağlıklı gücü bizlere hem lezzetli hem de besleyici olan protein kaynağı birçok besin sunar.
VÜCUDUNUZ PROTEİNSİZ KALMASIN!
Bilinen en yaygın protein kaynağı et ve et ürünleri olsa da et tüketmeyenler için de protein eksikliklerini tamamlayabilecekleri çeşitli kaynaklar mevcut.
İşte bunlardan içerdiği protein miktarı ve çeşitleri açısından en zengin olan 5 protein kaynağı...
HEM DEMİR HEM PROTEİN ZENGİNİ MERCİMEK
Mercimek, her evde bulunan temel baklagillerin başında gelir. Protein ve demir ve folat gibi temel besinler açısından zengindir.
Bir fincan pişmiş dal yaklaşık 15 gram protein sağlar.
Öğün başına 1 fincan pişmiş dal idealdir. Tam bir protein elde etmek için mercimeği pirinçle birleştirmeyi deneyebilirsiniz.
TOKLUK HİSSİ YARATAN NOHUT
Nohut da çok yönlü besinlerden biridir. Tek bir fincan pişmiş nohut yaklaşık 15 gram protein sağlar.
Ayrıca lif açısından zengindir ve sizi daha uzun süre tok tutar.Bu nedenle diyet listelerinin devazgeçilmezidir.
Vücudunuza gerekli proteini almanız için 1 fincan pişmiş nohut yemeniz ya da sağlıklı bir nohut ezmesi yapabilir veya yemeklerinizde sos olarak 3 yemek kaşığı humus kullanabilirsiniz.
LEZZETLİ SOYA PARÇALARI
Soya bazlı yiyecekler vejetaryenler için mükemmel protein kaynaklarıdır. Özellikle soya parçaları hem lezzet hem de sağlık açısından oldukça sık tercih edilir.
Soya parçaları pişirildiğinde 100 gramında 52 gram protein içerir.
50 gram soya parçası vücut için gerekli protein miktarını sağlayacaktır. Bu orana sadık kalın.
Bunları körilerde, sotelerde veya salatalarınızda kullanın.
KARIŞIK KURUYEMİŞLER VE TOHUMLAR
Badem, fıstık ve ceviz gibi kuruyemişler, kabak, chia ve keten tohumu gibi tohumlarla birlikte protein açısından yoğun ve sağlıklı yağlar açısından zengindir.
Örneğin, 23 badem 6 gram protein içerirken, 2 yemek kaşığı chia tohumu 4 gram protein sunar.
Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi kuruyemişleri de ihtiyacımızdan fazla tüketmek dengesiz kilo alımına sebep olabilir.
Bu yüzden her gün bir avuç kuruyemiş (yaklaşık 25 gram) veya 2 yemek kaşığı tohumla sınırlayın.
Öğünlerinizde yer vermek için salatalarınıza veya yulaf lapanıza serpebilirsiniz.
GELENEKSEL BİR LEZZET LOR
Lor yemeklerde kullanımı yaygın bir maddedir ve protein ve probiyotiklerle doludur.Lor peyniri faydaları itibariyle sağlıklı bir beslenme planının önemli bir parçası olarak öne çıkar.
Protein açısından zengin olan peynir , kas gelişimini destekler ve enerji seviyesini artırır. Düşük yağ içeriği sayesinde kilo kontrolüne yardımcı olurken kalp sağlığını da korur.
Günlük ihtiyacınızı karşılamak için 1 su bardağı lor tüketmek yeterli olacaktır.
Daha çekici hale getirmek için yemekelrinizde kullanabilir ya da meyve ve bal ile birleştirerek sağlıklı bir tatlı elde edebilirsiniz.