Her 4 kişiden birinde görülüyor,kalp ağrısını taklit ediyor: Reflü hakkında yanlış bilinenler!
Reflü sadece mide yanmasıyla sınırlı değil! Her 4 kişiden birinde görülen reflü, kalp ağrısını taklit edebiliyor, tedavi edilmezse yemek borusu kanserine kadar ilerleyebiliyor. Uzmanlar, reflü hakkında toplumda doğru bilinen yanlışlara karşı uyardı.
12punto

Modern yaşamın yoğun temposu, stres ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları, reflü hastalığının toplumda hızla yayılmasına neden oluyor. Türkiye'de her 4 kişiden birini etkileyen reflü, yalnızca mide yanmasıyla sınırlı kalmayıp göğüs ağrısından seste kabalaşmaya kadar birçok belirtiyle kendini gösterebiliyor.
Uzmanlar, hastalığın kalp kriziyle karıştırılabilecek kadar ciddi semptomlara yol açabildiğine dikkat çekiyor.
Acıbadem Taksim Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, reflünün mide içeriğinin yemek borusuna kaçması sonucu oluştuğunu belirterek, "Yutma güçlüğü, göğüs ve boğazda yanma, kronik öksürük, seste değişiklik ve bulantı gibi şikâyetlere yol açabilir. Göğüs ağrısı kalp ağrısını taklit edebilir ve ağrı çeneye, sırta ya da kola yayılabilir. Bu durum bazen saatlerce sürebilir" dedi.
Reflü hastalığı ile ilgili doğru bilinen yanlışları dile getiren Şenateş, hastalıkla başa çıkma yollarına da değindi.
REFLÜ SADECE YAŞLILARDA GÖRÜLÜR: YANLIŞ!
Bu düşünce/inanış doğru değildir. Reflü hemen her yaşta insanda görülebilir. Üstelik günümüzde aksine genç erişkinlerde, ergenlerde ve hatta çocuklarda dahi görülür hale gelmiştir.

Yenidoğanlarda reflü sıklığı yüzde 5-9 iken, çocukluk yaşında yüzde 10 civarında, 10-19 yaş aralığını kapsayan ergenlik döneminde ise bu oran yüzde 20'ye kadar çıkabilir.
REFLÜ BASİT BİR HASTALIKTIR,KALICI HASARA NEDEN OLMAZ: YANLIŞ!
Reflü ülkemizde her 4 kişiden birinde görülen, oldukça önemli ve olumsuz tıbbi durumlara yol açabilen bir hastalıktır. Bunlar arasında yemek borusunda yaraların ve bu yaralara bağlı kanamaların gelişmesinden kansere dek çok ciddi hastalıklara neden olabilir.
Reflü nedeniyle iş perfomansında azalma, kendini iyi hissetme halinin bozulması, yemek borusunda yanma gibi nedenlerle sık acile başvurma da sık görülen durumlardır.
Reflü ciddi bir hastalıktır, tedavi ve gerekli girişimler uygulanmazsa ciddi sonuçlara yol açabilir.
DOKTORA GİTMEYE GEREK YOK,MİDE İLACI YETERLİ: YANLIŞ!
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebubekir Şenateş "Altta yatan neden mide fıtığı, alt özofagus sfinkterinde gevşeklik ve diğer anatomik sorunlar olduğunda, basit bir mide ilacı kullanarak reflüye karşı yeterli önlem alınamaz.

Ayrıca farkında olmadan reflüye bağlı Barrett özofajiti gelişmişse (ki bu durum kronik reflü durumunda yaklaşık yüzde 10 civarında gelişebilir) mutlaka endoskopik takip, bazen de endoskopik müdahale gerekir" diyor.
REFLÜ VE GÖĞÜSTE YANMA AYNI ŞEYDİR: YANLIŞ!
Reflüde göğüs yanması daha uzun sürer, kroniktir, anti-asit ve mide koruyucu (proton pompası inhibitörleri) ilaçlarla geçer.
Göğüs yanması bazen akut kalp krizi, aort anevrizma yırtılması gibi ciddi kardiyovasküler hastalıklara bağlı olabilir. Göğüs yanması olunca, mutlaka bir hekime başvurulması gerekmektedir.
SADECE MİDE KORUYUCU İLAÇLA REFLÜDEN KURTULABİLİRİM: YANLIŞ!
Mide koruyucu ilaçlar reflü tedavisinde 30 yıldan fazladır kullanılmaktadır. Ancak sadece bu ilaçlarla reflüden kurtulmak mümkün değildir. Mutlaka yaşam tarzı değişikliği denilen; diyet, uyku düzeni, yeme-içme ile ilgili düzenlemelerin de ilaçlara ek olarak devreye alınması gerekir.
Ayrıca, mide-yemek borusu birleşimindeki kapakta bir gevşeklik varsa, mide fıtığı varsa endoskopik müdahaleler (ARMA, Gerdx gibi) veya cerrahi müdahale de gerekebilir.
BAHARATLI GIDALAR İLE ORTAYA ÇIKAR: YANLIŞ!
Baharatlı gıdalar sanıldığı gibi, reflünün nedeni değildir. Reflüsü olan bir kişide baharatlı gıdalar reflünün semptomlarını daha görünür kılabilir. Ancak esas neden altta yatan ve devam eden reflüdür.

Anatomik bozukluklar, aşırı yağlı -çikolatalı yiyecekler, aşırı yemek yeme, sigara içme, obezite, gebelik, yemekten hemen sonra yatma, bazı ilaçlar ve aşırı stres reflüye neden olabilir.
TEK TEDAVİ YOLU CERRAHİDİR: YANLIŞ!
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebubekir Şenateş "Cerrahi, reflünün tedavisinde oldukça seyrek ihtiyaç duyulan bir yöntemdir. İlaçlar, diyet değişikliği, kilo kontrolü ve yaşam tarzında değişiklikler çoğu zaman reflü yakınmalarının kontrolünde işe yarar ve daha ciddi sonuçların meydana gelmesini önler. Ayrıca son 10 yılda ortaya çıkan ve tüm dünyada kullanılan ARMA, GERDx gibi endoskopik yöntemler de ameliyat gerektirmeden, günübirlik işlem şeklinde başarılı şekilde uygulanmaktadır" diyor.
REFLÜ VE GASTRİT AYNI ŞEYDİR: YANLIŞ!
Reflü esas olarak mide asidinin yemek borusuna kaçması sonucu oluşur. Ancak gastrit esas olarak midede inflamasyon (yangı, bir tür iltihap) oluşmasıdır.
Gastritin nedenleri, tedavisi, takibi reflüden oldukça farklıdır. Reflü gastritten tamamen ayrı bir hastalıktır; tanı kriterleri, tedavisi ve takibi de farklıdır.
HERHANGİ BİR BEDELİ YOKTUR: YANLIŞ!
Reflünün hem tıbbi, hem de mali bedeli oldukça fazladır. Yemek borusunda yara (özofajit, ülser), kanama, darlık, Barrett, kanser gelişmesi gibi komplikasyonlar hayatı tehdit ederler.
Bu nedenle reflü hastalığına yönelik toplumsal farkındalığın oluşturulması ve tanı ve tedavisinde gecikilmemesi büyük önem taşımaktadır.