İnsan saçından 200 kat daha ince spagetti üretildi! Yenilebiliyor mu?
İngiltere'deki University College London (UCL) araştırmacıları, insan saçından 200 kat daha ince, yenilebilir olmayan ancak tıp ve endüstride çığır açabilecek bir spagetti türü geliştirdi. Bu ultra ince spagetti, tıbbi iskelet yapılarından ilaç taşıma sistemlerine kadar pek çok alanda kullanılma potansiyeli taşıyor.
12punto

Bilim insanları, insan saçından 200 kat daha ince bir spagetti türü geliştirdi.
İNSAN SAÇINDAN 200 KAT DAHA İNCE!
University College London’dan (UCL) araştırmacılar, insan saçından 200 kat daha ince, yenilemeyen fakat tıp ve endüstride çığır açabilecek bir spagetti türü geliştirdi.

Bu spagetti, bitkilerin glikoz depolamak için kullandığı nişastadan üretiliyor. Araştırmacılar çevre dostu bir yöntem geliştirerek doğrudan undan nanofiber ürettiler.
NANOFİBER SPAGETTİ!
Araştırmacılardan Dr. Adam Clancy, “Normal spagetti, su ve un karışımının metal deliklerden geçirilmesiyle üretilir. Biz de benzer bir yöntem kullandık ancak karışımı elektrik yüküyle çekerek nanofiber formunda spagetti elde ettik” dedi.

Araştırmacıların, bu spagettiyi "elektrospinning" adı verilen bir teknikle ürettiği belirtildi.
Bu yöntemde un ve sıvı karışımı, iğne uçlarından elektrik yükü yardımıyla çekilerek 372 nanometre çapında lifler oluşturuldu.
İSKELET YAPIMINDA KULLANILACAK

Profesör Gareth Williams, “Bu nanofiberler, gözenekli yapıları sayesinde yaraların iyileşmesine yardımcı olabilecek bandajlar veya hücrelerin kendilerini desteklemek için oluşturduğu protein ağını taklit eden doku yenileme iskeletleri olarak kullanılabilir" dedi.
SPAGETTİ YENİLEBİLİYOR MU?
Hayır. Bu spagetti türü yenilebilir değil. Uzmanlar, pişirilmesi halinde 1 saniyeden kısa sürede eriyebileceğine dikkat çekiyor.