Marmara 6.2 ile sallandı! Tsunami riski var mı?
Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrası İstanbul Boğazı'nda bir metreyi aşan dalgalar gözlemlendi. Uzmanlar, Marmara Denizi’nde tsunami riskine dikkat çekti.
12punto

İstanbul açıklarında bugün meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrası Marmara Denizi'nde mini tsunami gözlemlendi.

8 bin 300 kilometreden fazla kıyı şeridi bulunan Türkiye'de tarihsel veriler son 3 bin yılda 90’dan fazla tsunaminin gözlemlendiğini ortaya koydu. Özellikle Marmara Denizi, bu doğal afetlerin en sık gözlemlendiği bölgelerden biri olurken bugün yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremde de ufak çaplı dalgalanma kıyıda etkili oldu.

Journal of Seismology dergisinde yer alan bir çalışmaya göre, Marmara Denizi'nde son 4 bin 100 yıl içerisinde 300’den fazla yıkıcı deprem yaşanırken, bunlardan en az 40’ının tsunamiye neden olduğu açıklandı. Araştırmada, 1509 İstanbul Depremi'nde 6 metrelik dev dalgaların Yenikapı surlarını aştığı, 1894 ve 1963 depremlerinin de İstanbul kıyılarında önemli tsunami etkileri yarattığı belirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Japonya’dan OYO Int. Co. firmasına yaptırılan bir çalışmada Marmara Denizi’nde 49 farklı tsunami senaryosu modellenmiş; bu senaryolar çerçevesinde İstanbul’un doğu kıyılarında dalga yüksekliğinin 5.5 metreye kadar çıkabileceği, tsunaminin kıyıya ulaşma süresinin ise sadece 8 dakika olduğu tespit edildi.
Deprem uzmanlarına göre İstanbul'da tsunami yaşanması için 6.5'in üzerinde sarsıntı yaşanmasının Marmara Denizi'ni tetikleyeceği ve dalgaların kıyılara kadar ulaşabileceği belirtildi. Marmara Denizi için yapılan bir çalışmada, İstanbul kıyılarına ulaşabilecek olası maksimum dalga yüksekliğinin 5.6 metre olduğu hesaplandı.