Pestisit riski yüksek sebzeler: Yeşil biber, kapya biber, maydanoz ve marul'a dikkat!

Artan pestisit kullanımı, son zamanlarda Türkiye’de ciddi sağlık tehditleri oluşturuyor. AB ülkelerinden Türkiye'ye geri gönderilen gıda ürünlerinde pestisit oranlarının arttığına dikkat çeken gıda mühendisi Ulaş Kırım, özellikle toprağa yakın ürünlerin risk taşıdığına vurgu yaptı.

12punto

Pestisit riski yüksek sebzeler: Yeşil biber, kapya biber, maydanoz ve marul'a dikkat!

RİSKLİ SEBZELER VE MEYVELER

Yeşil biber, kapya biber, maydanoz ve marul gibi ürünlerde pestisit kalıntısının yüksek olduğu belirtiliyor. Bu tür ürünlerin tüketiciler tarafından sirkeli ya da karbonatlı suyla iyice yıkanması, pestisit miktarını yüksek oranda azaltabiliyor.

Pestisit riski yüksek sebzeler: Yeşil biber, kapya biber, maydanoz ve marul'a dikkat!

TARIM BAKANLIĞI'NA ÇAĞRI

Türkiye’deki denetim eksiklikleri nedeniyle, Tarım Bakanlığı'nın etkin bir kontrol mekanizması kurması gerektiğini belirten Kırım, ziraat ve gıda mühendislerinin sayısının artırılması ile sağlıklı gıda denetiminin daha etkin bir şekilde yapılmasının mümkün olacağını söylüyor.

Pestisitli gıda ürünlerinin tek başına kansere yol açmasa da, ülke genelindeki sağlık sorunlarının artmasında önemli bir etken olabileceği konusunda uyarılar yapılıyor.

Pestisit riski yüksek sebzeler: Yeşil biber, kapya biber, maydanoz ve marul'a dikkat!

SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR

Tarımda, ürünlere zarar verme potansiyeli bulunan haşereleri, istenmeyen yabani otları, böcekleri yok etmek için kullanılan kimyasal bir zehir olan pestisit, son zamanlarda Türkiye’de insan sağlığını ciddi oranda tehdit ediyor. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde tespit edilerek Türkiye’ye iade edilen gıda ürünlerinde artış dikkat çekerken, pestisit sorunun kaynağının artan maliyetler ve Tarım Bakanlığı’nın yeterli denetimi sağlayamaması olduğu söyleniyor.

Pestisit riski yüksek sebzeler: Yeşil biber, kapya biber, maydanoz ve marul'a dikkat!

SEZONUNDA TÜKETİMİN ÖNEMİ

Pestisitli ürünlerin listesinin şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılması ve bu ürünlerin vatandaşlar tarafından tercih edilmemesi gerekiyor. Özellikle, sezonunda tüketilen sebze ve meyveler daha sağlıklı ve daha az riskli bir grupta yer alıyor.

Pestisit riski yüksek sebzeler: Yeşil biber, kapya biber, maydanoz ve marul'a dikkat!

TOPRAĞA YAKIN ÜRÜNLERE DİKKAT

Toprağa yakın üretilen ürünlerin tamamında, marulda, maydanozda ve benzeri yeşilliklerde pestisitlerin tutunma oranı yüksektir. Tıpkı yeşil biber ve kapya biberde olduğu gibi. Bunların da yine yeterli miktarda yıkanarak kullanılması önerilen yöntemlerden bir tanesi. Yani temiz olana, üzerinde kir barındırmayacağından emin olana kadar yıkamak gerekiyor.