Sahte bal sorunu büyüyor... Bakanlık yeni listeyi açıkladı: Türkiye'de gerçek bal yok!
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'taklit ve tağşiş' listesine 1 günde 11 bal markası eklendi. Yapay bal aroması, renklendirici, tatlandırıcı, mısır şurubu bulunan balların listesi açıklandı. İşte ayrıntılar...
12punto
Türkiye’de gıda güvenliği endişeleri artarken, Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş gıda ürünlerine yönelik mücadelesine devam ediyor.
Bakanlık, 2 Ekim’den bu yana internet sitesinde ‘taklit ve tağşiş’ yapılan gıda markalarını açıklayarak halkı bilgilendiriyor. Son olarak, 18 Aralık 2024 tarihinde 11 bal markası daha ‘taklit’ ve ‘tağşiş’ listesine eklendi.
Bu markalar arasında yapay bal aroması, renklendirici, tatlandırıcı ve mısır şurubu gibi katkı maddeleri barındıran ballar yer alıyor. Taklit ve tağşiş, gıda maddelerinin orijinal özelliklerinden saparak halkı yanıltıcı şekilde satılmasını ifade ediyor.
11 BAL MARKASI EKLENDİ
İnternet sitesinde yapılan açıklamaya göre, Gürlevik Erzincan, Bal Cenneti, Abalı, Anzer Balcısı, Otantik, Gayem, Pervari, Mutlukovan, Bal Deposu, Haskaymak ve Ecegün gibi markalar 'taklit ve tağşiş' yapılan bal ürünleri olarak sıralandı.
HAKİKİ BAL NEDİR?
Türk gıda kodeksi bal tebliğine göre diaztas değeri balda en az 8, prolin değeri en az 300 ve C4 değeri de en fazla %7 şeklinde olmalı. Bu kriterlere uymayan bal sahte bal olarak işlem görüyor.
İçeriğinde yapay bal aroması, renklendirici, tatlandırıcı, glikoz, mısır şurubu ve suni petek bulunan bal sahte bal olarak nitelendiriliyor.
Balın miktarını artırmak amaçlı bala mısır ya da pirinç şurubu katılması, arıya bile gerek duymadan şeker şuruplarına polen, renk maddeleri ve aroma eklenip balın taklit edilmesi bu ballara örnek olarak sıralanıyor.