Santorini Yanardağı patlarsa ne olur? En son ne zaman patladı?
Santorini Adası son günlerde olağanüstü günler geçiriyor. Ege denizinde peş peşe gerçekleşen depremler başta ada halkı olmak üzere tüm Ege sahilindeki insanları korkutuyor. Depremlerin Santorini Yanardağı’nı patlatmasından endişe ediliyor. Peki, Santorini Yanardağı en son ne zaman patladı? Santorini Yanardağı patlarsa ne olur? Bu soruların cevaplarını irdeledik.
12punto
Başta Santorini Adası olmak üzere tüm Ege alarmda! Ege Denizi’nde peş peşe depremler meydana geliyor. 26 Ocak’tan beri 4-5 büyüklüğünde 57, toplamda 754 deprem oldu. Ege Denizi'nde ortalama 7,5 yılda gözlenen sismik etkinlik sadece bir günde gerçekleşti.
Depremler çoğunlukla Santorini Adası'nın yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda artış gösterdi. Depremler ciddi sarsıntılara neden olmasa da Santorini Yanardağı’nın tekrar aktif olmasından korkuluyor.
Yunanistan hükümeti kırmızı alarma geçmiş durumda. Okulların tatil edildiği Santorini Adası'ndan tahliyeler başladı. Yaklaşık 9 bin turist ve yerli halk, 15 bin kişinin yaşadığı Santorini Adası'nı terk etti. Ege Denizi’nde yaşanan deprem fırtınasından sonra Santorini Adası'nda toprak kaymaları yaşandı.
Tüm bunlar olurken Alanya’da denizin çekildiğine dair haberler ve fotoğraflar endişe yarattı. Deniz suyunun 7-8 metre çekilmesini değerlendiren Jeofizik Mühendisi Erman Kaptanoğlu, “Ege Denizinde yaşanan depremler böyle bir deniz çekilmesine sebebiyet vermez. Denizin çekilmesi, mevsimsel olarak gelişen meteorolojik bir olaydır” diyerek korkuları dindirdi.
Santorini Yanardağı, MÖ 1600’lü yıllarda patladı. Bu patlama, Minos Patlaması adıyla tarihe geçti. Bu patlama ile bölgede büyük değişimler gerçekleşti, tarihin akışı yeniden çizildi.
Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Minos Patlaması hakkında şunları söylüyor: “Bu patlama o kadar şiddetli olmuş ki bulutlar atmosferi kaplayarak uzun süre iklim değişimine neden olmuştur. Zonguldak’taki Sofular mağarasında yapılan araştırmalarda M.Ö. 1621 ve 25 yılları arasında o bölgede atmosferdeki brom, sülfür ve molibden oranlarında ani bir artış olduğu belirlenmiş ve bu durum Santorini’deki patlamaya atfedilmiştir. Ayrıca, Bronz çağının en önemli kültürü olarak kabul edilen Girit merkezli Minos kültürünün bu patlama ve yarattığı tsunamiyle yok olduğu kabul edilir”
Celal Şengör, “Yanardağ patlarsa hepimize Allah'a ısmarladık” diyerek konuyu özetledi.