Şekeri bırakmanın 5 hayati faydası: Daha sağlıklı bir yaşam için ilk adım!
Şeker tüketimini azaltmak, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilir. Uzun vadede, şekerden uzak durmak diyabet, kalp hastalıkları ve obezite riskini de önemli ölçüde azaltır
12punto
Uzmanlar, kadınlar için günlük şeker tüketimini 6 çay kaşığıyla sınırlandırıyor. Sadece çaya veya kahveye bu kadar şeker eklemediğiniz için sınırı aşmadığınızı düşünebilirsiniz, ancak gerçek böyle değil. Çünkü şeker, her yerde karşımıza çıkıyor.
Meyve ve sebzelerde, vitaminlerde, paketli gıdalarda ve neredeyse tükettiğimiz her yiyecekte şeker zaten bulunuyor. Çaya, kahveye eklediğimiz ya da çikolata gibi tatlılardan aldığımız şeker, diğer gıdalardaki şekerle birleştiğinde, çoğu zaman bu sınırın çok üzerine çıkıyoruz.
Şekeri bırakmanın çok önemli avantajları var. Bunların 5 tanesini sizler için derledik.
Daha genç görüneceksiniz
Şekeri sadece tatlı bir lezzet olarak düşünsek de, aslında kan dolaşımı üzerinde önemli etkileri var. Tükettiğimiz şeker, vücudumuzda glikasyon adı verilen bir moleküler süreci tetikleyerek kan şekerini yükseltiyor. Glikasyon, enzim kullanılmadan şeker moleküllerinin diğer moleküllerle birleşmesi anlamına gelir. Bu süreç, cildin kendini onarmasını sağlayan kolajen proteininin üretimini engeller. Aynı zamanda cildin esnekliğini kaybetmesine neden olur ve erken yaşta kırışıklıkların oluşmasına zemin hazırlar. Şeker tüketimini bıraktığınızda ise cilt kendini onarmaya başlar ve yaşlanma belirtilerinin gecikmesine yardımcı olur.
Daha enerjik olacaksınız
Dışarıdan aldığımız şeker, aslında bir tür karbonhidrattır ve diğer karbonhidratlar gibi hızlıca sindirilip kana karışarak enerji sağlar. Şeker metabolizmaya girdiğinde, vücut bu enerjiyi anında yakmaya başlar. Şeker tüketimi alışkanlığı olanlar farkında olmasalar da aslında gün boyu bir nevi enerji dalgalanmalarıyla, sürekli koştururcasına bir yaşam sürerler. Şekeri bıraktığınızda ise, proteinler ve sağlıklı yağlar uzun süreli ve dengeli bir enerji sunar. Bu sayede daha istikrarlı ve enerjik hissedeceksiniz.
Karın bölgesindeki fazla yağlardan kurtulacaksınız
Gazlı ve şekerli içecekler kilo alımına, özellikle de karın bölgesinde yağ birikmesine yol açar. Bu durum sadece estetik bir sorun değildir. Karın bölgesindeki yağlanma, kan şekerinin yükselmesi ve insülin salgısının artması sonucu meydana gelir. Yağ hücrelerinin karın bölgesinde toplanması, ciddi sağlık risklerini de beraberinde getirir. Adipokinler ve yağ dokusundan salgılanan hormonlar, organlar arasındaki damarları iltihaplandırarak kalp krizinden kansere kadar pek çok hastalığa zemin hazırlar. Şeker, tatlı ve gazlı içecekleri bıraktığınızda, hem karın bölgesindeki yağlanmadan kurtulur hem de önemli sağlık risklerinden uzak durursunuz.
Diyabet riskini azaltacaksınız
Şeker tüketimini azaltarak insülin seviyelerini dengelemenin, kilo vermenin yanı sıra Tip 2 diyabet riskini de azalttığını belirtmek gerekir. Hızlı sindirilen şeker gibi karbonhidratlar, pankreasın daha fazla insülin üretmesine yol açar. Her şeker tükettiğinizde, vücut biraz daha fazla insülin salgılar. Bu aşırı insülin üretimi, hücrelerin zamanla fazla yüklenmesine neden olur ve sonunda diyabet gibi hastalıkların gelişmesine zemin hazırlar.
Kalbinizi koruyacaksınız
Sağlıklı çalışan bir kalp, yoğun bir iş hayatında ve sürdürülebilir başarı için ihtiyacınız olan enerjiyi sağlar. Ancak tatlılar ve karamel şuruplu kahveler bu konuda size yardımcı olamaz. Aşırı şeker tüketimi, kardiyovasküler sistemin düzgün çalışmasını olumsuz etkiler. 2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre, günlük kalorilerinin %17 ila %21'ini şekerden alan kişilerin kalp hastalıklarından ölme riski %38 artıyor. Bu riski azaltmak için günlük kalori alımınızın en fazla %8'i şekerden gelmeli. Zaten meyve, sebze ve ambalajlı gıdalarda bulunan şeker miktarı bu oranı karşılar. Ekstra şeker eklemek, iyi bir tercih olmayacaktır.