Vitamini mevsiminde saklı! Bu aylarda hangi balık tüketilmelidir?
Sofraların vazgeçilmezi olan balıklar, soğuk iklim koşullarında yağlandıkları için hem daha gelişmiş hem de daha lezzetli hale geliyorlar. İşte yılın bu aylarında tüketilmesi tavsiye edilen o balıklar...
12punto

PROTEİN KAYNAĞI
Balığın zengin içeriği ile besleyici ve faydalı olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. B grubu vitaminleri ve fosfordan çinkoya birçok minerali yapısında bol miktarda bulunduran balığın, mevsiminde ve taze tüketilmesi de oldukça önemlidir.

ARALIK AYI BALIKLARI
Karadeniz'in vazgeçilmezi olan hamsi Aralık ayında en yağlı ve lezzetli dönemine girer. Bu nedenle Aralık ayında en çok aranan balık tek lokmalık hamsidir. Levrek ve mercan için de çok geç değildir elbette yenebilir. Soğuk suların sunduğu besin zenginliğiyle kefal ve istavrit gibi türler de daha çekici hale gelir. Bu mevsimde, denizlerin soğuk ve bolluk dolu suları, balık severlere çeşitli ve nefis bir deneyim sunar.

OCAK AYINDA YENMESİ TAVSİYE EDİLEN BALIKLAR
Ocak ayı, balık sezonunun zirveye ulaştığı ve pek çok taze balığın sofralarımıza geldiği bir dönemdir. Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, kırlangıç ve istavriti en yağlı zamanında yakalamak mümkündür. Karadeniz’den gelen kefal ve hamsi de ocak ayında tüm lezzetiyle denizden sofraya gelmeyi bekler.

ŞUBAT AYINDA TAZE OLAN BALIKLAR
Şubat ayı, deniz ürünleri severler için birbirinden lezzetli balıkların sofralara renk kattığı bir dönemdir. Bu ay Kalkan balığının mevsimi açılıyor. Kalkan, etli yapısı ve besin değeri yüksek içeriği ile öne çıkar. Bu ay, ülkemizin zengin denizlerinde bulunan dülger, mezgit, kalkan, kefal, hamsi, istavrit, gümüş ve tekir gibi birçok çeşitli taze balığı da içerir.

BALIKTA HANGİ VİTAMİN VE BESİNLER BULUNUR?
Balıkta bulunan vitaminler, insan sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Balıkta yer alan başlıca vitaminler şu şekilde sıralanabilir:
- Omega 3 yağ asitleri
- Omega 6 yağ asitleri
- D vitamini
- B2 vitamini
- A Vitamini