Yapay zeka insan psikolojisi için bir tehdit mi? Uzmanlardan uyarı!

Her geçen gün hayatımızın merkezine iyice yerleşen yapay zeka, psikolojimiz için bir tehdit unsuru olabilir mi? Uzman psikolog Merve Umay Candaş Demir, yapay zekanın neden olabileceği psikolojik riskleri değerlendirdi.

12punto

Yapay zeka insan psikolojisi için bir tehdit mi? Uzmanlardan uyarı!

Yapay zeka uygulamaları hayatı kolaylaştırsa da insan iletişiminin yerini tam olarak dolduramıyor.

AŞIRI KULLANIMI YALNIZLIK HİSSİNE NEDEN OLUYOR

Uzmanlara göre, yapay zekanın yaygınlaşması bazı psikolojik riskleri de beraberinde getiriyor. Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, yapay zekanın özel alanlara müdahale etmemesi gerektiğini ve etik sınırların göz önünde bulundurulmasının şart olduğunu belirtti.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, yapay zekanın insan psikolojisi üzerindeki etkilerine dikkat çekti. 

Günlük yaşamda yaygın olarak kullanılan yapay zeka uygulamalarının, duygusal etkileşim konusunda yetersiz kaldığını vurgulayan Demir, bu durumun sosyal izolasyon, yalnızlık ve değersizlik duygularını artırabileceğine işaret etti.

"YAPAY ZEKA, İNSAN İLETİŞİMİNİN YERİNİ TUTAMAZ"

Yapay zeka insan psikolojisi için bir tehdit mi? Uzmanlardan uyarı!

Yapay zekanın evlerde, telefonlarda, arama motorlarında ve akıllı sistemlerde kullanıldığını hatırlatan Demir, "Sesli komutlarla çalışan uygulamalar ve robot süpürgeler gibi araçlar günlük yaşamda ciddi kolaylık sağlıyor. Ancak insan iletişimi hâlâ vazgeçilmezdir" dedi.

Duyguların yapay zeka ile paylaşılmasının mümkün olmadığını ifade eden Demir, "İnsanlar, karşılarında empati kurabilecek doğal zekaya sahip bireyler görmek istiyor. Otomatik sesli yanıt sistemleri, çoğu zaman bireylerde anlaşılmadıkları hissini uyandırıyor" değerlendirmesinde bulundu.

ETİK SINIRLAR VE ÖZEL ALAN VURGUSU

Yapay zekanın etik sınırları zorlamaması gerektiğini belirten Demir, "Bu teknoloji insanların davranışlarını yönlendirmek veya tüketim alışkanlıklarını etkilemek için kullanılmamalı. Ayrıca insanların özel alanlarına müdahale etmesi kabul edilemez. Yapay zekanın kontrolü mutlaka insanlarda kalmalı" diye konuştu.

"DUYGUSAL FAKTÖRLER GÖZ ARDI EDİLMEMELİ"

Yapay zeka insan psikolojisi için bir tehdit mi? Uzmanlardan uyarı!

Demir, yapay zeka psikolojisine yönelik bilimsel çalışmaların daha çok insan beynindeki karar verme süreçlerine odaklandığını ve duygusal etkenlerin çoğunlukla ihmal edildiğini söyledi. "Oysa duygular, insan kararlarının temelini oluşturur. Duygusal etkileşim olmadan, yapay zekanın insan zekasını tam anlamıyla taklit etmesi mümkün değildir" dedi.

YALNIZLIK,BAĞIMLILIK VE DİKKAT EKSİKLİĞİ RİSKİ

Yapay zekanın aşırı kullanımının insan psikolojisi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirten Demir, şunları söyledi:

Yapay zeka insan psikolojisi için bir tehdit mi? Uzmanlardan uyarı!

"Yapay zekanın fazla kullanımı kişinin yaratıcılığını köreltebilir. Ayrıca sosyal medya ve diğer yapay zeka destekli teknolojiler, dikkat eksikliği,bağımlılık ve dürtü kontrol bozuklukları gibi psikolojik sorunlara zemin hazırlayabilir. Sosyal bağların zayıflaması, bireylerde değersizlik, yalnızlık ve izolasyon duygularını artırabilir."

Demir, teknolojinin yararlarının göz ardı edilmemesi gerektiğini ancak insani ilişkilerin korunmasının her zaman öncelik olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yapay zeka insan psikolojisi için bir tehdit mi? Uzmanlardan uyarı!