12punto yazarı Av. Ozan Can Karahan'dan, Resmi Gazete gündem değerlendirmesi: İşte 1 haftalık gelişmeler...

12punto yazarı Av.Ozan Can Karahan, 30 Eylül - 6 Ekim tarihleri arasında Resmi Gazete’nin başta cumhurbaşkanlığı kararnamesi, cumhurbaşkanı kararı, TBMM Kararı, milletlerarası andlaşma, Yargıtay, Danıştay ve HSK Kurul Kararı atama kararı, tebliğ, yönetmelik, ilan ve Anayasa Mahkemesi Kararı olmak üzere yasama, yürütme ve idare ile yargı bölümlerinde göze çarpan gelişmeleri değerlendiriyor.

12punto

30 Eylül- 6 Ekim 2024 tarihleri arasında Resmî Gazete’de yayımlanan düzenlemeler arasında dikkat çeken gelişmeler yaşandı. Av. Ozan Can Karahan söz konusu gelişmeleri ayrıntılı bir şekilde ele alarak ilgili düzenlemelerin gelecekte yaratabileceği etkileri değerlendirdi.

İşte Av. Ozan Can Karahan'ın Resmi Gazete değerlendirmesi:

 

3 Temmuz 2022 tarihinde Kiev’de imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti ile Ukrayna arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması” Resmî Gazete’de yayımlanarak onaylandı girdi. Bu anlaşma ile iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi ve iki ülke halkının yaşam standardının yükseltilerek mal ve hizmet ticaretinin serbestleştirilmesi amaçlanıyor.

Anayasa Mahkemesi 27.06.2024 tarihli kararıyla (2023/136 ve 2024/127) Petrol Piyasası Kanunu’nun 20. Madde 2. Fıkra, g bendinin son cümlesini iptal etti. Söz konusu cümle lisansa tabi işletmelerde Vergi Usulü Kanunu uyarınca sahte belge düzenleme veya kullanma suçlarından inceleme altında olan tesislerde inceleme tamamlanıncaya kadar başka bir gerçek veya tüzel kişiye de lisans verilmesini engelliyordu. Yüksek Mahkeme teşebbüs özgürlüğü ve mülkiyet hakkının ölçüsüz bir şekilde sınırlandığı gerekçesiyle düzenlemeyi iptal etti. 2 Ekim 2024 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanan karar yayımlanmasından itibaren 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından 8 Hakim/Savcı Yargıtay Üyeliğine, 3 Hakim de Danıştay Üyeliğine atandı.  

Anayasa Mahkemesi 04.07.2024 tarihli bir başka kararında (2020/38783) ise yargılama boyunca tutuklu bulunan ve tutuklu bulunduğu tutuk evinden SEGBİS yolu ile duruşmalara bağlanarak katılan sanığın duruşmada hazır bulunma hakkının ihlal edildiği iddiasıyla yaptığı başvuruyu reddetti. SEGBİS konusunda lehe ve aleyhe kararları bulunan Yüksek Mahkeme bu kararında tutuklunun SEGBİS bağlantısında ses ve görüntü sorunu yaşandığına ilişkin herhangi bir itirazının duruşma tutanaklarına geçirilmemiş olması ve duruşmalarda veya celse aralarında bizzat katılma talebinin bulunmaması sebepleriyle duruşmada hazır bulunma hakkından zımnen feragat ettiği sonucunu çıkardı. Yüksek Mahkemenin güncel kararı doğrultusunda ceza duruşmalarına başka mahkemeler veya hapishanelerden online katılma olanağı veren ve fakat duruşmaya katılım hakkını gölgeleyen SEGBİS işlemine maruz kalmamak için sanık ve müdafilerinin SEGBİS sisteminin kullanılmaması ve duruşmaya bizzat katılım talepli başvuru yapması gerekli görülüyor.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (8993) ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (AİKB) Kuruluş Anlaşmasında değişiklik yapılmasına ilişkin 259 ve 260 numaralı Guvernörler Kurulu Kararı’nın onaylanmasına karar verildi. 18 Mayıs 2023 tarihinde alınan bu kararlardan; 259 numaralı Karar ile AİKB faaliyetlerinin coğrafi kapsamının Sahra Altı Afrika ve Irak’a doğru sınırlı ve kademeli şekilde genişletilmesinin yolu açıldı. 260 numaralı kararda ise AİKB’nın olağan faaliyetlere ilişkin yasal sermaye sınırlandırılmasını kaldırmak için değişiklik yapıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 7440 sayılı Kanun Genel Tebliği yayılandı. Maliye, il özel idaresi, belediye gibi kurumlara olan amme alacaklarının tahsiline yönelik usul ve esasları düzenleyen yönetmelikle deprem bölgesindeki mücbir sebep halinden dolayı matrah ve vergi arttırımları ve sair kamusal ödemeler için başvuru tarihi 28.02.2025 tarihine kadar uzatıldı.

TBMM Başkanlığı tarafından “yapay zekanın kazanımlarına yönelik atılacak adımların belirlenmesi, bu alanda hukuki altyapının oluşturulması ve yapay zekâ kullanımının barındırdığı risklerin önlenmesine ilişkin tedbirlerin belirlenmesi” amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına karar verildi. Komisyon 22 üyeden oluşacak ve üyelerin seçiminin tamamlanması itibarıyla 3 ay boyunca ülke genelinde çalışma ve incelemelerde bulunacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Büyük ölçekli yatırımlar için düzenlenmiş bulunan 2016 yılındaki yönetmelik üzerine birçok değişikliğin gidilerek küçük ve orta ölçekli yatırımların önü açıldı ve elektrik enerjisi üretiminde kullanılacak yerli aksamın özellikleri, üretimi ve kullanımı şartnameye bağlandı.