17 Ağustos'un yıldönümünde Bloomberg yazdı: Bankalar olası İstanbul depremine hazırlanıyor
Bilim insanları, İstanbul’un yeni bir depremle sarsılabileceği uyarısında bulunurken, bankalar da acil durum planları üzerinde çalışmaya başladı. 17 Ağustos depreminin yıldönümünde Bloomberg, büyük şirketlerin beklenen İstanbul depremine nasıl hazırlandığını ele aldı.
12punto
Son günlerde Türkiye'nin birçok bölgesinde deprem meydana gelmesi sürekli akıllara "Büyük Marmara Depremi"ni getiriyor. Uzmanlar İstanbul'un olası bir depremle büyük bir darbe alacağını söylerken fırsatı ve imkanı olanlar ya İstanbul'u terk ediyor ya da yaşadığı yeri sağlamlaştırıyor.
Türkiye'yi sarsan 17 Ağustos 1999 depreminin 25. yıldönümünde de Bloomberg beklenen İstanbul depremine büyük şirketlerin nasıl hazırlandığını yazdı.
BAŞKA ŞEHİRDE ALTERNATİF BİNALAR ARANIYOR
Söz konusu yazıya göre Denizbank, nisan ayında genel müdürlüğünün bulunduğu bina için 350 milyon dolardan fazla ödeme yaptığında, bu satın alma bankanın İstanbul'un en pahalı ticari bölgesindeki yerini sağlamlaştırdı. Ancak, 34 katlı görkemli kule için yapılan anlaşmanın mürekkebi kurur kurumaz, aynı kurum sessizce başka bir şehirde alternatif binalar aramaya başladı. Bunun nedeni İstanbul’da deprem olması ihtimaliydi.
BAZI PERSONELLER ANKARA'YA ÇAĞIRILIYOR
Denizbank'ın yanı sıra İspanyol BBVA'nın Türkiye birimi Garanti, Katar'a ait QNB Finansbank ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) yedek planlar üzerinde çalışıyor. Bu arada Türkiye Merkez Bankası, İstanbul'un Anadolu yakasında inşaatı devam eden ve son yıllarda sayıları hızla artan yeni ofis kulesine rağmen tüm birimlerinden bazı personelini Ankara'ya geri çağırıyor.
Türkiye'nin finans merkezi, bölgedeki en güçlü depremlerden bazılarını üreten Kuzey Anadolu Fayı'nın yakınında bulunuyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın raporuna göre, petrokimya, otomotiv ve tekstil üretimi de dahil olmak üzere Türkiye'deki sanayi tesislerinin yaklaşık %40'ı İstanbul metropol bölgesinde yer alıyor. Yaklaşık 16 milyon nüfuslu şehir ve çevresindeki iller aynı zamanda küresel tedarik zinciri için de bir merkez konumunda. İstanbul'da Avrupa ve Asya'yı birbirinden ayıran İstanbul Boğazı, Ukrayna'daki savaş sırasında Karadeniz ülkelerinden gelen petrol ve tahıl yüklü gemiler için tek geçiş noktası.
7.3 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLENİYOR
İstanbul Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü profesörlerinden Nurcan Meral Özel, “İstanbul'un Türkiye sanayisindeki kritik rolü göz önüne alındığında, bir deprem durumunda olası kayıpların değerlendirilmesi ve ulusal, yerel ve işletme düzeyinde endüstriyel deprem risk yönetimi planlarının gecikmeksizin uygulanması büyük önem taşımaktadır” dedi.
Enstitü, tarihsel emsalleri kullanarak yaptığı bir dizi hesaplamaya dayanarak 7.33 büyüklüğünde bir deprem bekliyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ise geçen yıl şubat ayında Güneydoğu'yu vuran depremden sadece biraz daha küçük olan 7,5 büyüklüğünde bir depreme hazırlanıyor.
TESİSLERİN YÜZDE 80'İ 1999 YILINDAN ÖNCE İNŞA EDİLDİ
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan'a göre diğer işletmelerin ve sektörlerin de planlamalarını hızlandırmaları gerekiyor. Bahçıvan, şehirdeki tüm sanayi şirketlerinin kontrol edilmesinin ardından tesislerin depreme daha dayanıklı hale getirilmesinin de buna dahil olduğunu söyledi.
Geçen yıl Türkiye'nin doğusunda yaşanan olayların ardından Bahçıvan, İstanbul'un büyük ilçelerindeki sanayi tesislerinin yaklaşık %80'inin, ülkenin bina yönetmeliklerini revize etmesinden önce, 1999 yılından önce inşa edildiğini söyledi. Türkiye'nin en büyük iş dünyası grubu TÜSİAD tarafından 2021 yılında hazırlanan bir rapor, sektörler arasındaki koordinasyonun yetersiz olduğunu, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ise düşük farkındalık ve sigorta kapsamı ile öne çıktığını ortaya koydu.