2 kişiden 1'i umutsuz, 10 kişiden 8'i için en büyük sorun geçim
Ipsos Türkiye'nin son araştırması, yüksek enflasyonun toplumsal etkilerinin röntgenini çekti. Toplumda mutsuzluk duygusu hızlı bir tırmanışta.
12punto
Ipsos’un 29 ülkede 10 yıldır gerçekleştirdiği "Dünyanın Endişeleri Araştırması"na göre, enflasyon iki yılı aşkın süredir en büyük küresel kaygı kaynağı. Temmuz 2024 sonuçlarına göre Türkiye, enflasyondan en çok kaygı duyan ülke konumunda.
Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın haberine göre; Her 10 kişiden 6’sı ekonomik durumlarının yakın gelecekte daha kötü olacağını düşünüyor. Türkiye’nin 10 yıl sonra daha kötü olacağını düşünenlerin oranı yüzde 44. AB, C1 SES grubu, kadınlar ve 55 yaş üstü bireyler bu konuda daha umutsuz. Her iki kişiden birinin gelecekten bir beklentisi yok ve umutlu olanların oranı sadece yüzde 16.
GENÇLERİN İSTEĞİ KAÇIP GİTMEK
Gençler arasında memnuniyetsizlik daha da yaygın. 18-24 yaş grubundaki her 10 gençten 8’i ekonominin durumunu kötü olarak değerlendiriyor ve yarısından fazlası ekonominin daha da kötüleşeceğini düşünüyor. Gençlerin yüzde 27’si başka bir ülkede yaşamak istiyor.
Türkiye’de toplumun yüzde 80’i huzur ve mutluluk arayışında. Hastalıklara çare bulunması ve iyi bir meslek sahibi olma isteği de ön planda. Ekonomik krizle mücadelede tüketici güveninin önemine dikkat çeken Gedik, Ocak 2022’de tüketicilerin yüzde 40’ının ekonomik krizin en az 3 yıl süreceğini düşündüğünü, bu oranın Ocak 2024’te yüzde 51’e, Mayıs ayında ise yüzde 54’e yükseldiğini belirtti.