Akdeniz’de gemimiz kalmadı: Avrupa Birliği’nin karşı çıktığı Türk araştırma ve sondaj gemileri bölgeden ayrıldı

CHP Genel Başkan Yardımcısı emekli Tümamiral Yankı Bağcıoğlu, “Akdeniz’de sondaj ve araştırma gemimiz kalmadı” diyerek bu durumdan Avrupa Birliği’nin memnun olduğuna dikkat çekti.

12punto

Türkiye'nin denizlerde doğal gaz arama çalışmalarını gerçekleştirmek amacıyla son yıllarda enerji filosuna eklediği yedinci nesil teknolojiye sahip Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, Akdeniz'den ayrıldı ve bir süredir tartışıldığı üzere Karadeniz’e geçti. 

Abdülhamid Han, hem teknik donanımı hem de fiziki özellikleriyle "Mavi Vatan"da hidrokarbon arama çalışmalarına katılan filonun "en güçlüsü" olarak öne çıkıyordu. Gemi, AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 9 Ağustos 2022'de yapılan törenle ilk görev yerine uğurlanmıştı.

Akdeniz’de faaliyet yürüten Abdülhamid Han sondaj gemisinin Karadeniz’e çekileceğine yönelik söylentiler vardı. Buna ilişkin askeri uzmanlar, “Bu yer değişikliği stratejisi hem Mavi Vatan hak ve menfaatlerimiz açısından hem de Doğu Akdeniz'deki varlığımız açısından ciddi bir tehdit, hak ve menfaat kaybına neden olabilir” uyarısında bulunmuştu. 

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI BAĞCIOĞLU HARİTA PAYLAŞTI

CHP Genel Başkan Yardımcısı emekli Tümamiral Yankı Bağcıoğlu, “Akdeniz’de sondaj ve araştırma gemimiz kalmadı” diyerek bu durumdan Avrupa Birliği’nin memnun olduğuna dikkat çekti. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı emekli Tümamiral Yankı Bağcıoğlu harita paylaşarak Akdeniz’de faaliyet yürüten Abdülhamid Han sondaj gemisinin Karadeniz’e geçtiğini belgeledi. 

İşte o harita: 


AVRUPA BİRLİĞİ RAHATSIZDI

Avrupa Birliği (AB), Türkiye'nin sondaj gemisi Yavuz'u Doğu Akdeniz'de yeni bir göreve gönderdiği 2020 yılında Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerine tepki göstermişti.

AB'nin Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri karşıtı önceki konumunu sürdürdüğüne dikkati çekilen açıklamada, "Diyaloğa elverişli bir ortam yaratmaya yönelik somut ve iyi niyetli adımlara ihtiyaç duyuluyor. Türkiye'nin daha geniş bölgelerde, daha fazla arama ve sondaj faaliyetine başlama niyeti, üzücü ve bunun tam tersi yönde bir gelişmedir" denilmişti.