AKP'li isimden partisinin 'teğmen yemini' tavrına eleştiri: 'Keşke daha kararlı...'

AKP eski milletvekili Mehmet Metiner, sosyal medya hesabından gündemdeki yerini koruyan teğmenlerin yeminine dair yeni bir açıklama geldi. Metiner, AKP sözcüsü Ömer Çelik'in açıklamalarına eleştiride bulundu.

12punto

Kara Harp Okulu mezuniyet töreninin resmi kısmında ant içen 960 mezun teğmenden 300-400’ü törenin ardından kılıçlarıyla bir araya geldi ve bir saat önce zaten kendilerine ant içirmiş dönem birincisi eşliğinde “Mustafa Kemal’in askerleriyiz!” sloganı attıktan sonra ant içti.

Teğmenlerin yemin görüntülerinin sosyal medyaya düşmesiyle birlikte özellikle AKP'li kimlikleriyle öne çıkan sosyal medya kullanıcıları teğmenler hakkında çok ağır ifadeler kullandı.

Farklı kesimlerden teğmenlerin bu yeminine dair dikkat çeken yorumlar gelirken, Cumhur İttifakından AKP ve MHP'nin açıklamalarının birbirinden farklı olması ise dikkat çekti.

AKP VE MHP'DEN FARKLI DEĞERLENDİRMELER

AKP sözcüsü Çelik, gündemdeki 'Subay Yemini' meselesine dair yaptığı açıklamada 'Teğmenlere hakaret edilmesi kabul edilemez' derken, MHP Genel Başkanı Bahçeli 'ikinci yemin hadisesinin her bakımdan netliğe kavuşması zorunludur' ifadelerini kullandı.

İktidar Cumhur İttifakı bileşenlerinden AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Salı günü düzenlediği bir basın toplantısında Harp Okulu mezunu teğmenlerin kılıçlı yeminine dair "Bunlar milletin evlatlarıdır" ifadelerini kullanırken, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli "ikinci yemin hadisesinin her bakımdan netliğe kavuşması zorunludur" dedi.

"Teğmenlere hakaret edilmesi de kabul edilemez," diyen Çelik, "İşte 'Hükümet Türkiye'yi şöyle şöyle kapatmaya çalışıyordu, AK Parti'ye buna karşı bir direniş kılıcı çekildi' gibisinden üslupla konuşmaları, asıl bunların yaptığı şey işte o eski vesayet anlayışının diriltilmeye çalışılması meselesidir," ifadelerini kullandı.

Çelik, "Her şey incelenir, değerlendirilir, bir disiplinsizlik varsa bu disiplinsizliğe ya da bakılır ama burada dışarıdan söz söyleyerek, hem bu görüntü üzerinden bir vesayet hortlatmaya çalışan birtakım emekli askerlerin, siyasetçilerin, birtakım yazarların tutumu da yanlıştır" diye konuştu.

Öte yandan Bahçeli ise "Meselenin yakından takipçisi olacağız" derken, "30 Ağustos’u gölgeleyen, ülkemizi meşgul eden, hasımları ümitlendiren, istismar lobisini heyecanlandıran ikinci yemin hadisesinin her bakımdan netliğe kavuşması zorunludur" ifadelerini kullandı.

Bahçeli ayrıca, "Siyaset ve toplum gündemine oturan, medyada her gün otopsi raporu yazılan vaki yeminin gayesi nedir? Buna kim ya da kimler karar vermiştir? Kanunla belirlenmiş yemini müteakiben mezun subayların bir bölümünün dile getirdikleri yemine ihtiyaç duyulmasının mana ve maksadı nasıl yorumlanmalıdır?" dedi.

AKP'Lİ METİNER, BAHÇELİ'Yİ ÖRNEK GÖSTERDİ

AKP eski milletvekili Mehmet Metiner, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla AKP sözcüsü Çelik'in teğmenler hakkındaki açıklamasına eleştiride bulundu ve MHP Genel Başkanı Bahçeli'yi şu sözlerle örnek gösterdi:

"Sn. Bahçeli’nin kanun dışı yemin töreniyle ilgili gayet netlikle ortaya koyduğu bakış açısı keşke AK Parti’mizin değerli sözcüsü Ömer Çelik tarafından daha kararlı bir dille vurgulansaydı diyorum."