Anayasa Mahkemesi’nden Can Atalay kararı!

Anayasa Mahkemesi, tutuklu TİP Milletvekili avukat Can Atalay’ın 'hak ihlali' başvurusunu Genel Kurul’a sevk etme yönünde karar aldı. Atalay'ın avukatı Deniz Özen Genel Kurul'a sevkin olumsuzluk olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi.

12punto

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası’nda aldığı hapis cezası Yargıtay tarafından onanan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili avukat Can Atalay’ın 'hak ihlali' başvurusunu Genel Kurul’a sevk etti.

"OLUMSUZ OLARAK DEĞERLENDİRMEMELİ"

Can Atalay'ın avukatı Deniz Özen, dosyanın Genel Kurul'a sevk edilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Halk TV'ye bağlanan Özen, Genel Kurul'a sevkin olumsuzluk olarak değerlendirilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Özen'in açıklamaları şöyle:

"AYM’nin bir milletvekilinin cezaevinde tutulmasına ilişkin yerleşik bir içtihatı var. Daha önceden de örnekleri var. Bu kişilerin başvurusu AYM’ye geldiğinde AYM, Anayasa’nın 183. Maddesi uyarınca seçilmiş bir milletvekilinin cezaevinde tutulamayacağına hükmetmişti. Bu içtihatın yerleşik hale gelmiş olması nedeniyle bugün AYM’nin 2. Bölümü’nün Genel Kurul’a göndermeksizin ihya kararını vermesi bugün de mümkündü.

AYM, Genel Kurul’da yeniden bir takvim açıklayacak bir gün belirleyecek ve dosyayı AYM üyeleri ile tekrar görüşecek. Dosyanın Genel Kurul’a sevk edilmiş olması olumlu ya da olumsuz bir değerlendirme yapmamıza yol açmamalı. Ömer Faruk Gergerlioğlu kararı da Genel Kurul’a sevk edilmişti, orada da Genel Kurul’dan ihya çıkmıştı. Bu bir olumsuzluk olarak değerlendirmemeli."

NE OLMUŞTU?

14 Mayıs'ta yapılan genel seçimlerde Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Gezi Davası tutuklusu avukat Can Atalay, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) 'hak ihlali' başvurusunda bulunmuştu.

AYM de bugün yapacağı toplantıda Atalay'ın başvurusunun ele alınacağını duyurmuştu.

Öte yandan TİP, Can Atalay için adalet yürüyüşü başlatmıştı.