Anayasanın 4.maddesini hedef almıştı: Zekeriya Yapıcıoğlu kendisini savundu

Anayasanın 4.maddesini açıkça hedef alan Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu katıldığı canlı yayında kendisini savundu. Yapıcıoğlu Cumhuriyetle ve bayrakla hiçbir sorunlarının olmadığını söyledi.

12punto

Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, anayasanın 4'üncü maddesi üzerine yaptığı açıklamaları savunarak, CHP'yi eleştirdi. Yeni Şafak’a konuşan Yapıcıoğlu, CHP’nin anayasa tartışmalarını kasıtlı olarak yanlış yerlere çekildiğini ileri sürdü. 

Yapıcıoğlu, İstiklal Marşı, Türk bayrağı, başkent ve Cumhuriyet'le ilgili bir sorunlarının olmadığını ifade ederek, “Biz gerçek manada Cumhuriyet'i savunuyoruz. CHP'nin istediği, cumhursuz bir Cumhuriyet'tir” dedi.

4.MADDE 80 ANAYASASINDAN SONRA GİRDİ

Yapıcıoğlu, anayasanın değişmez maddeleri arasında yer alan 4. maddenin 1980 darbesinden sonra eklendiğini ve öncedeki anayasalarda böyle bir maddenin bulunmadığını söyledi. CHP'nin 27 Mayıs darbesine 'devrim' dediğini, 12 Eylül darbesini ise ‘karşı devrim’ olarak nitelendirdiğini hatırlatan Yapıcıoğlu, “CHP, daha önce faşist olarak tanımladığı Kenan Evren’in yazdığı bu maddeyi şimdi ‘kurucu irade’ diye savunuyor. Bu, Kemalizm maskesi altında Kenanizm yapmaktır” dedi.

BAYRAK VE İSTİKLAL MARŞI'YLA SORUNUMU YOK 

Yapıcıoğlu, CHP’nin kendilerini farklı bir tartışma zemine çekmeye çalıştığını belirterek, "Bizim bayrakla, İstiklal Marşı'yla, Cumhuriyet'le hiçbir sorunumuz yok. Bayrak üzerindeki hilal, İslam’ın sembolüdür. İstiklal Marşı’nda geçen 'Şu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli' cümlesi bizi rahatsız etmez" dedi.

Yapıcıoğlu, CHP'nin İstiklal Marşı'ndan rahatsız olduğunu savunarak, 1921 yılında kabul edilen İstiklal Marşı'nın ne 1924 ne de 1961 Anayasası'nda yer aldığını belirtti. CHP’nin özellikle 28 Şubat sürecinde İstiklal Marşı yerine 10. Yıl Marşı’nı okuduğunu ve ezanı yasakladığını iddia etti.

ZEKERİYA YAPICIOĞLU NE DEMİŞTİ?

Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, bir televizyon kanalında katıldığı canlı yayında, Anayasa'nın 4. maddesinin kaldırılmasını istediklerini söylemişti. Yapıcıoğlu, şunları kaydetmişti:

"Ahmağa anlatır gibi tek tek söyledim, buna rağmen anlamamakta ısrar ediyorlar. Biz, anayasanın 4'üncü maddesi olmasın diyoruz. Kameraya bakarak söyleyeyim bir daha; anayasanın 4. maddesi olmasın diyoruz. Anayasada değiştirilemez maddeler olması demek, bütün değiştirilemez dediğiniz maddelerin hepsini değiştirelim anlamında değildir. Anayasanın 4. maddesine karşıyız. Tamam mı, anladınız mı? 4. madde, gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktır. Diğer maddeleri oturalım beraber yazalım. İlk 4 madde değil, 4. madde."

ERDOĞAN: ''BİZİM İÇİN HERHANGİ BİR TARTIŞMA YOKTUR''

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun anayasanın 4'üncü maddesinin kaldırılmasını istemesiyle başlayan tartışmaya ilişkin olarak, "Maksimalist söylemlerin, anayasa tartışmalarına katkı sunmak yerine, bilakis ket vuracağını düşünüyoruz. Tekrar altını çizerek söylüyorum; anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yoktur. Özellikle Cumhur İttifakı'nın böyle bir sıkıntısı, böyle bir derdi de yoktur. Partimizin bu konudaki duruşu, tutumu, yaklaşımı gayet açıktır" demişti.

ÖZEL'DEN BAHÇELİ'YE: BU HÜDA PAR'A NE DİYORSUN?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye anayasanın 4'üncü maddesinin kaldırılmasını isteyen Hüda Par lideri Zekeriya Yapıcıoğlu'nun açıklamalarını hatırlatarak, "Bahçeli'ye soruyorum; sen bu Hüda Par'a ne diyorsun? Kimler kimlerle beraber?" ifadelerini kullanmıştı.

Özgür Özel, şunları söylemişti:

"3-5 oy uğruna olmadık işler yapıldı, yapılmaya devam ediliyor. Onunla bununla ittifak. En güzel ittifak bizim ittifakımız, Türkiye İttifakı. Bir ittikak da Hüda Par. Kadının seçme seçilme hakkına karşı çıkan Hüda Par, çıkmış 'anayasanın ilk 4 maddesine karşıyız' diyor. Seçim zamanı susturdular. Şimdi anayasanın 4. maddesine karşıyız diyor. 'Türkiye Cumhuriyeti devletinin başkenti Ankara'ya karşılar. Bayrağa karşılar, İstiklal Marşı'na karşılar, Cumhuriyete karşılar.

Mikroba 'sen niye hastalık yapıyorsun' diye hesap soramazsın. Mikrop mikroptur. Ama milliyetçi mühafazakârım diyenler... Bahçeli'ye soruyorum; sen bu Hüda Par'a ne diyorsun? Kimler kimlerle beraber?" 

CUMHUR'DA ÇATLAK YARATTI

Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun, anayasanın 4. maddesinin değiştirilmesini istemesi, Cumhur İttifakı'nda tartışmaya neden olmuştu. 

AKP Sözcüsü Ömer Çelik'in "Anayasa'nın 4'üncü maddesiyle ilgili herhangi bir tartışmamız yoktur. Değişiklik teklifleri bizim açımızdan olumlu değildir" sözleriyle tepki gösterdiği Yapıcıoğlu'na, Mehmet Metiner'den destek gelmişti. 

Eski AKP Milletvekili Metiner, "Anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili değişiklik taleplerine karşı çıkmak ile değişiklik taleplerinin tartışılmasına karşı çıkmak iki farklı duruştur. Birincisi, demokratik bir hak; ikincisi, demokrasi açısından hayli sorunlu bir hat" ifadelerini kullanmıştı.

Metiner, CHP'nin bedenen iktidarda olmasa da ruhu ve zihniyetiyle iktidarda olduğunu savunarak, "CHP’nin ideolojik-zihni kazanımını yabana atmamak lazım. Öyle bir güç ki bu, en muhalifleri bile kendisine benzetebiliyor. Sadece o ruh ve zihniyetin dönemsel olarak rengi değişiyor, özü ise hep bâki kalıyor gördüğüm. Gerçek köktenci bir değişim şimdilik için muhal (imkansız)" demişti. 

AKP MKYK Üyesi Orhan Miroğlu da "12 Eylülcülerin anayasaya koyduğu maddeleri değiştirme teklifini dahi ihanet olarak görenler devletin zirvesinden açıklamalar yapmayı sürdürüyorlar" diyerek, "Darbeci zihniyet 10 yıl öncesinden daha güçlü. Darbelerle mücadele birkaç cümleye sığan yıldönümü anmalarından ibaret kalırsa, yarın çok geç olabilir" ifadelerini kullanmıştı.

 CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in "Bahçeli, sen bu Hüda Par'a ne diyorsun?" sorusuna yanıt veren MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir ise “Başlatılmak istenen tartışmalar boş ve beyhudedir. MHP’nin bu konudaki duruş, irade ve kararlılığı berrak, sarih ve katidir” sözleriyle Yapıcıoğlu'nun önerisine tepki göstermişti.