Avrupa Birliği’nden Google’a uyarı... Gücünü sınırlayacak

Avrupa Birliği (AB), piyasadaki güçlerini sınırlandıracağı ve katı kurallar uygulayacağı 6 büyük teknoloji şirketini belirledi.

12punto

AB Komisyonu, Dijital Piyasalar Yasasi kapsaminda isletmelere ve kullanicilara adil olmayan kosullar dayatilmasini önlemeyi, önemli dijital hizmetlerin kullanima açik kalmasini saglamayi amaçlayan “bekçi -geçit denetçisi” kriterlerini karsilayan sirketler listesinin tespit edildigini bildirdi.

Komisyon’un açiklamasinda Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta ve Microsoft olmak üzere 6 sirketin ilk defa geçit denetçisi olarak siniflandirildigi, listelenen sirketlerin sundugu 22 temel hizmetin yeni yasa kapsamindaki ilave sorumluluklara uymak için 6 ay süreleri oldugu belirtildi.

Microsoft ve Apple’in bazi temel platform hizmetlerde ag geçidi olarak nitelendirilmeyecegi iddialarinin degerlendirecegine vurgu yapilan açiklamada, Komisyon’un özellikle Bing, Edge, Microsoft Reklamcilik ve Apple iMessage’a iliskin arastirma baslattigi kaydedildi.

Açiklamada, Komisyon’un bazi kriterleri karsilamalarina ragmen Gmail, Outlook.com ve Samsung internet tarayicisinin “temel platform hizmetleri olarak listelememe “karari aldigina isaret edildi.

PAZAR GÜCÜNÜ SINIRLAYACAKLAR

SAB’nin geçen yil onaylanan ve dijital platformlarin faaliyetlerinde degisikliklere neden olacak yasasi kapsaminda özellikle büyük dijital platformlarin pazar gücünü sinirlamak için yeni kurallar uygulamaya konulacak.

Bu çerçevede Avrupa’da faaliyet gösteren, piyasa degeri en az 75 milyar euro olan ve 45 milyondan fazla kullaniciya ulasan büyük platformlar “geçit denetçisi” olarak adlandirilacak.

Bu teknoloji sirketleri ve dijital platformlar, digerlerinden daha kati kurallara tabi tutulacak. Firmalara, sektörlerinde haksiz rekabet etmelerini önleyecek önlemler uygulamaya girecek.

Yasa kapsaminda, bu sirketlerdeki farkli mesajlasma hizmetlerinin birlikte çalisabilir olmasi gerekecek ve büyük platformlarin çesitli hizmetlerini rakip firmalarinin benzer hizmetlerinin önünde tutmasi önlenecek.

Kullanicilarin önceden yüklenmis yazilimlari veya uygulamalari kaldirmasi engellenmeyecek.

Büyük sirketlerin, belirlenen piyasa kurallarina uymamalari halinde bazi faaliyetleri durdurulabilecek. Bu sirketlerin yükümlülüklere uyumlari yakindan takip edilirken platformlar her 6 ayda bir uyum raporu sunacak.

Geçit denetçisi konumundaki firmalarin kurallari ihlal etmeleri halinde küresel cirolarinin yüzde 10’una varan seviyede para cezasi kesilebilecek.

Tekrarlanan kural ihlallerinde para cezasi yüzde 20’ye yükseltilebilecek. Devamli ve sistemik kural ihlali durumunda ise AB Komisyonu bu firmalarin belirli faaliyetleri ellerinden çikarmalarini saglayabilecek.

Yeni kurallarin, 2024’ün mart ayinda uygulanmasi planlaniyor.