AYM'yi hedef almıştı: Can Atalay'ın avukatı Akçay Taşçı'dan AKP'li Abdullah Güler'e yanıt

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM’deki Can Atalay oturumu öncesi AYM’yi hedef alarak “Ortada hukuk zemininde değerlendirilecek bir karar yok” açıklamasını yaptı. Güler’in sözlerine yanıt veren Can Atalay’ın avukatı Akçay Taşçı, 12punto’ya konuştu.

H. Deniz Yılmaz

H. Deniz Yılmaz - 12punto.com.tr

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bugün saat 14.00'te Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili "yok hükmünde" kararı verdiği Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay için toplanacak.

Kritik oturuma sayılı saatler kala AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Can Atalay kararı üzerinden AYM'yi hedef alan Güler, "Ortada hukuk zemininde değerlendirilecek bir karar yok. Bu karar Anayasa Mahkemesi'nin buna benzer verilen kararları maalesef kendi içtihatından kopmuştur. Anayasa Mahkemesi, anayasaya açıkça aykırı işlem tesis etmiştir. AYM kendi içtihatını yok saymıştır" ifadelerini kullandı.

"AYM KARARLARININ UYGUN OLUP OLMADIĞINI DEĞERLENDİRECEK SON KİŞİDİR"

Can Atalay'ın avukatı Akçay Taşçı, Abdullah Güler'in düzenlediği basın toplantısını 12punto'ya değerlendirdi.

Türkiye'de AYM kararlarının hukuka uygunluğunu denetleyebilecek bir makam olmadığını vurgulayan Taşçı, Güler'i işaret ederek "Kendisi de bu makamda değil. Hele ki bir siyasetçi olarak AYM kararlarının hukuka uygun olup olmadığını değerlendirebilecek belki de son kişidir. Yaptığı değerlendirme de bunu gösteriyor. Eğer bir kişi AYM kararıyla ilgili ‘Ortada hukuk zemininde değerlendirilecek bir karar yok’ yorumunu yapıyorsa, meselenin teknik kısmına da vakıf olmadığını gösterir" ifadelerini kullandı.

Taşçı, TBMM'deki Can Atalay oturumuna ilişkin de değerlendirmede bulundu.

TBMM'deki oturumdan AYM'nin kararına uygun doğrultuda bir karar çıkmasını beklediklerini kaydeden Taşçı, "Genel görüşmeye geçilip geçilmeyeceğine dair bir şey söylemeyeceğim ama, Meclis Başkanlığı’nın yapması gereken Can Atalay’ın milletvekili olduğunun tespitiyle birlikte Meclis kütüğüne kaydının yapılması. Zaten AYM kararının da söylediği bundan ibaret" diye konuştu.

“PARLAMENTONUN BU SUÇA ORTAK OLMAMASINI UMUT EDİYORUZ”

"Meclis’in de AYM kararını uygulamayan bir konuma düşmemesini istiyoruz. Bazı mahkemeler bu konuda direttiler ve çok ileri boyuta taşıdılar" diyen Taşçı, şöyle devam etti:

"Yaklaşık, 150-160 yıllık geçmişe sahip olan parlamentomuzun bu ayıba, bu suça ortak olmamasını, kendi tarihine böyle bir leke düşürmemesini ve AYM kararını tanımayan bir parlamento olarak hatırlanmamasını umut ediyoruz.

Bu mesele sadece Can Atalay meselesi değil. Bugünkü toplantı Türkiye’de parlamenterlerin hukuku, onların korunması gereken hakları ve parlamentonun kendi manevi şahsının korunması konusunda da belirleyici bir oturum olacak.

“BİR GRUP SİYASİNİN ŞANTAJI”

Umuyoruz ki parlamento kendi saygınlığını hatırlar. Bütün gündelik siyasi tartışmalardan bağımsız, bir grup siyasinin şantajına tehdidine boyun eğmez ve kendi hukukunu ayakta tutmak için bir çaba gösterir."