Bakan Mehmet Özhaseki, beklenen İstanbul Depremi'ne dair rakamlar verdi

Deprem uzmanları tarafından beklenen İstanbul Depremine dair sürekli olarak uyarılar yapılmaya devam ederken, konuyla ilgili olarak bu defa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki açıklamalarda bulundu.

12punto

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, tv100 yayınında yaptığı açıklamada İstanbul'da 600 bin konutun acilen dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.

Bakan Özhaseki, belediye başkanlarına seslenerek "Burada çok net olarak ifade ediyorum A’dan Z’ye hangi partili belediye başkanımız gelirse gelsin yeter ki kentsel dönüşüm için gelsin sonuna kadar imkanlarımızı paylaşmaya hazırız." ifadelerine yer verdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, tv100 Özel Röportaj'da Başak Şengül'ün sorularını yanıtladı.

Bakan Mehmet Özhaseki'nin açıklamalarından satır başları:

"İTİRAZ EDİLMİYOR"

Bizim kabinede mali işler geldiği zaman Mehmet Şimşek refleks gösterir, 'oraya o parayı veremeyiz" şeklinde. Sıkı bir tasarruf tedbiri, para politikası var. O görevde kim olsa aynısını yapacak. Deprem bölgesi söz konusu olduğunda herkeste bir sesssizlik, tamam deniyor, itiraz edilmiyor. Dile kolay 100 milyar dolar. 

"SEFERBERLİK İLAN ETTİK"

Gaziantep'te bir hanımefendi önümü kesti, "sizin yaptığınız konutlardan şurayı istiyorum" dedi. Ben de "hak sahibisiniz, kura çekiyoruz, şansına neresi düşerse orayı vereceğiz" dedim. O da "ben eşimi ve 2 evladımı kaybettim, şu karşı mezarlıkta yatıyorlar. Ben her gün kalkıp onlara selam vereceğim, ziyaret edeceğim" dedi. Gerçekten her gittiğimiz yerde gözyaşı devam ediyor. Bizde yaraları sarmak amacıyla gece gündüz demeden 14 aydır bakanlık olarak seferberlik ilan ettik. 

“76 BİN KONUTU TESLİM ETTİK”

Şu ana kadar 76 bin konut teslim ettik. Bir ay sonra yeniden kura çekmeye başlayacağız. Her ay 10 bin, 15 bin, 20 bin civarında, sene sonuna 200 bini bulacak kadar yeniden kuralar çekeceğiz. Bütün deprem bölgelerinde 1240 tane şantiyemiz var. 110 bin kişilik bir orduyla çalışıyoruz. Ayrıca 4 bin 333 köyde de köy evi yapıyoruz.

"KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN..."

Kentsel dönüşümün doğru ve hızlı yapılabilmesinin bir tek yolu var. Üçlü bir grubun yan yana gelmesi. Birisi bakanlık, biz ve ekibimiz hazır. Para, arsa hazır. Bu işin ikinci ayağında belediyeler var. Üçüncü ayakta da vatandaş var. 

Belediye başkanlarımız, özellikle ilçe belediye başkanlarımız kendi mahallelerini gözden geçirecekler, oralarda çöküntü haline gelen veya yıkılmaya çok yüz tutan yapıları tespit edecekler. Onların kentsel dönüşümü için bir çaba içerisinde olacaklar, vatandaşla görüşecekler sonra bize gelecekler.

Burada çok net olarak ifade ediyorum A’dan Z’ye hangi partili belediye başkanımız gelirse gelsin yeter ki kentsel dönüşüm için gelsin sonuna kadar imkanlarımızı paylaşmaya hazırız.

RİSK TAŞIYAN BİNALARA DİKKAT ÇEKTİ

Türkiye bir deprem bölgesi. Binlerce yıldır yaşayan şehirlere sahibiz. Bilim adamları diyorlar ki “Himalayalar’dan başlayarak Alplere doğru giden çizgi üzerinde deprem açısından 5 tane riskli ülke var.

Birisi Türkiye.” Son yüzyılda denizlerimizde ve karada meydana gelen 6 ve üzerinde şiddetle yıkıcı diye tarif ettiğimiz deprem sayısı 231. 100 yılda tam 231 tane yıkıcı deprem olmuş. Kadim şehirlerimize yapacağımız tek şey kentsel dönüşüm.

Kentsel dönüşümden başka çare yok. Özellikle 2000’den önce yapılmış olan yapıların risk taşıdığını bilelim. 2000’den önde yapılanlar o günkü yönetmeliğe uygun olarak doğru bir şekilde yapılmış olsa bile 7,5-8 şiddetinde bir depreme dayanmazlar.

"KIRILMAMIŞ 490 CİVARINDA FAY HATTI VAR"

Şu anda Türkiye'de kırılmamış 490 civarında fay hattı var.

İSTANBUL'DA KAÇ BİN KONUTUN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ GEREKİYOR?

Anadolu Yakası'nda ve Avrupa Yakası'nda Marmara'ya bakan kısımda hasar daha fazla olur şeklinde bir anlayış var. Ancak yapı standartlara uygun değilse denizden uzak olsa da hasar olma ihtimali var. İstanbul'da 600 bin civarında bağımsız birimin bir an önce değişmesi gerekiyor.