Bakan Şimşek’in sözleri yeni vergilerin sinyali mi? Prof. Dr. Serap Durusoy 12punto’ya değerlendirdi…
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda vergilere dair yaptığı açıklama çok konuşuldu. Şimşek, “Vergi yükünün yüksek olduğu algısı gerçeği yansıtmıyor” dedi. İktisatçı Prof. Dr. Serap Durusoy, Bakan Şimşek'in sözlerini 12punto yazarı Şenol Çarık'a değerlendirdi.
12punto
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Vergi yükünün yüksek olduğu algısı gerçeği yansıtmıyor” dedi.
Bakan Şimşek’in sözlerini 12punto yazarı Şenol Çarık’a yorumlayan iktisatçı Prof. Dr. Serap Durusoy, “Bu bir sinyal niteliğinde. Maalesef vatandaşı yüksek vergileri ödemeye hazırlar nitelikte” ifadelerini kullandı.
Bakan Şimşek’in komisyondaki sunumunda “Destekleyici küresel koşullarda gelecek yılın ikinci yarısında enflasyonda düşüş öngörüyoruz” şeklindeki sözlerini de hatırlatan Durusoy, “Sayın Şimşek, küresel koşullar bu denli karmaşıkken bu nasıl olacak?” diye sordu.
Ekonomide önümüzdeki dönemde çok da parlak günlerin beklemediğini belirten Prof. Durusoy, “Yakın geçmişteki yanlış ekonomi politikalarının sonuçlarının doğurduğu bu bedeli toplumun her kesimi ödüyor. İşveren de memnuniyetsiz işçi de memnuniyetsiz, genç de sanayici de memnuniyetsiz” dedi.
Mehmet Şimşek’in “Vergi yükünün yüksek olduğu algısı gerçeği yansıtmıyor” sözlerini de değerlendiren Durusoy, “Bu konuşma bir sinyal niteliğinde. Önümüzdeki dönemde yeni vergiler ya da vergi artışlarının gelebileceği konusunda vatandaşları hazırlayıcı bir cümle diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Durusoy, şöyle devam etti:
“Şu anda uygulanmakta olan ekonomi politikası eksik bir politika. Yani tek ayak üzerinde giden ve enflasyonun bütün sorumluluğunun Merkez Bankası’na yüklendiği bir ekonomi yönetimi ile karşı karşıyayız. Dolayısıyla para politikasına eşlik etmeyen maliye politikası ve yine yapısal reformların hayata geçirilemediği bir tarz…
Önümüzdeki aylarda daha yüksek vergilerle karşı karşıya kalacağına ilişkin beklentileri kuvvetlendirerek tüketimin öne çekilmesine yol açacak ve bu da enflasyonu daha da tetikleyici unsur olacak. Ekonomi yönetiminin yapmaya çalıştığı şey özel tüketim üzerinden talebi baskılayıcı ve sabit gelirlilerin talebinin baskılandığını gözlemliyoruz.''