Bakan Yumaklı sokak hayvanları düzenlemesini savundu: 'Hükümetimiz bu konuda kararlı'

Kamuoyunda 'ötenazi" kanunu olarak bilinen kanun teklifiyle ilgili açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Hükümetimiz bu konuda kararlı, Meclisimiz gereğini yapıyor, bu husus çözülecek" dedi.

12punto

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk olan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvan katliamının önünü açacak kanun teklifiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edilen kanun teklifiyle ilgili "Hükümetimiz bu konuda kararlı" diyen Yumaklı, "Meclisimiz gereğini yapıyor, toplumun her kesiminden insanı mağdur edecek bu husus çözülecek" diye konuştu.

Yumaklı, iktidarın hazırladığı düzenlemeye uymayan belediyeler için de 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğünü bildirdi.

Yumaklı'nın açıklamaları özetle şöyle:

"Artık herkes kabul ediyor ki bu popülasyonun artması sebebiyle sosyal hayatın olumsuz etkilenmesi söz konusu. Temel bakış açımız, toplumsal hayatı etkileyen hususların elimine edilmesi ve sahiplendirme. Daha sonra popülasyonun kontrolü için kısırlaştırma ve rehabilitasyon.

Hükümetimiz bu konuda kararlı, Meclisimiz gereğini yapıyor, toplumun her kesiminden insanı mağdur edecek bu husus çözülecek. 'Alacaklar, hepsini öldürecekler' gibi bir düşüncemiz hiçbir zaman olmadı. Önerdiğimiz husus sahiplendirme."

ORMAN YANGINLARI

Bakan Yumaklı, yanan orman alanlarının imara açıldığı iddialarının 'kesinlikle yalan olduğunu, Bakanlığın bu alanları fidanla buluşturduğunu' savundu.

"TUSAŞ'a yaklaşık 5 ton kapasiteli 8 yangın söndürme helikopteri siparişini verdik. İnşallah 2028'den itibaren teslimatlar başlayacak" diyen Yumaklı, "Bizim 25 bin arkadaşımız var, onları çok fazla görmeyiz, güvenlik güçlerimiz gibi yeşil vatanı korumak için canlarını hiç sayarlar" şeklinde konuştu.

Bakan Yumaklı, orman yangınlarının yüzde 90'ının insan kaynaklı olduğunu, tarla yakılması, izmarit atılması ve mangal yapılması gibi nedenlerle çıktığını söyledi.