Biden'dan Ayşenur Ezgi Eygi'nin öldürülmesine ilişkin ilk açıklama

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail askerleri tarafından başından vurularak öldürülen Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin durumu hakkında ekibiyle görüştüğünü, ancak olayla ilgili henüz yeterli bilgiye sahip olmadığını belirtti.

AA

ABD Başkanı Joe Biden, Türk-Amerikan vatandaşı ve insan hakları aktivisti Ayşenur Ezgi Eygi’nin İsrail askerleri tarafından öldürülmesiyle ilgili ilk açıklamasını yaptı.

 Michigan ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Biden, Eygi’nin ölümü hakkında ekibiyle görüştüğünü ancak şu an için elinde yeterince bilgi olmadığını söyledi. 

Biden, "Bu konuda sizin için daha fazla detay elimde olacak; ancak henüz bu bilgilere sahip değilim. Daha fazla bilgiye ihtiyacım var, o yüzden ekibimle telefondaydım" ifadelerini kullandı.

ABD YÖNETİMİNDEN AÇIKLAMALAR

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) Sözcüsü Sean Savett, Eygi’nin ölümünden derin rahatsızlık duyduklarını ifade ederek, "Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin trajik ölümünden dolayı kalplerimiz ailesi ve sevdikleriyle beraber. Olayın soruşturulmasını talep ettik" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı da benzer bir açıklama yaparak, "Eygi'nin ölümüyle ilgili ivedi şekilde daha fazla bilgi topluyoruz" açıklamasında bulundu.

İSRAİL ASKERLERİ GÖSTERİCİLERE ATEŞ AÇTI

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'da düzenlenen barışçıl bir gösteri sırasında katılımcılara ateş açtı. Filistinlilere destek vermek amacıyla gösteriye katılan Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi, başından vurularak ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan Eygi, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Eygi, Filistin topraklarının İsrail tarafından işgaline karşı barışçıl yöntemlerle Filistinlilere destek veren Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) gönüllüsüydü.

ERDOĞAN'DAN TEPKİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eygi’nin ölümünü lanetleyerek, İsrail’in işlediği insanlığa karşı suçların hesabını hukuk önünde vermesi için her platformda çaba göstermeye devam edeceklerini belirtti.