Bilişim Hukuku Uzmanı Yaman Akdeniz Instagram yasağının gerçek nedenini sordu

İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Instagram yasağı sona erdikten sonra paylaştığı İsmail Haniye paylaşımının görselini paylaşan Bilişim Hukuku Uzmanı Yaman Akdeniz’in paylaşımı "Tehlikeli Örgütler ve Kişiler Politikasına" aykırı olduğu gerekçesiyle Instagram tarafından kaldırıldı. İtiraz sürecine ilişkin ayrıntıları paylaşan Akdeniz, Türkiye'nin Instagram'la herhangi bir anlaşma yapmadığını belirterek "Instagram'ın sansürlenmesinin gerçek nedeni nedir?" diye sordu.

12punto

BTK kararıyla 2 Ağustos'ta erişim engeli getirilen Instagram, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nın açıklamalarının ardından 10 Ağustos’ta Türkiye’de yeniden erişime açıldı.

Instagram Türkiye’de kapatılmadan önce İletişim Başkanı Fahrettin Altun 31 Temmuz’da X hesabından Haniye'nin ölümü sonrası taziye mesajı yayımlamış ve Instagramı'ın Haniye ile ilgili paylaşımları engellediğine dikkat çekerek, “Ayrıca, Heniye'nin şehadeti dolayısıyla insanların taziye mesajı yayınlamasını herhangi bir gerekçe göstermeden engelleyen sosyal medya platformu Instagram'ı da şiddetle kınıyorum. Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir.” ifadelerine yer vermişti.

ALTUN INSTAGRAM AÇILINCA YİNE HANİYE PAYLAŞTI

Altun, Instagram açılır açılmaz ilk paylaşımında yine Haniye’ye yer verdi.

Instagram bu paylaşıma izin verirken, “Tehlikeli Örgütler ve Kişiler Politikasına" aykırı da olsa "haber değeri" olduğunu değerlendirdi.

Bilişim Hukuku Uzmanı Yaman Akdeniz, Altun’un Haniye paylaşımının ekran görüntüsünü “İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sansürden sonra Instagram’a ‘Şehit İsmail Haniye taziye mesajı’ ile dönmüş” notuyla paylaştı.

Instagram, Akdeniz’in bu paylaşımını “Tehlikeli Örgütler ve Kişiler Politikasına” aykırı olduğu gerekçesiyle yayından kaldırdı.

 

“Altun’un paylaşımının haber değeri varsa, benim paylaşımım da farklı değil” diyen Akdeniz, itiraz sürecine ilişkin ayrıntıları paylaştı.

Otomatik itiraz sürecinden sonuç alamadığı taktirde konuyu META’dan bağımsız kurulan Gözetim Kurulu’na taşıyacağını belirten Akdeniz, “Platformların da bu tip paylaşımlara tahammül etmesi beklenir” dedi.

“Bu yanlış uygulama ile ilgili hukuk yoluna da başvurulabilir. Fakat, itiraz ve Gözetim Kurulu üzerinden ilerlemek daha mantıklı” diyen Akdeniz, “Bunun sonucu da asla Instagram'ın topyekün sansürlenmesi de olmamalı. Devletin BTK Başkanı eli ile yaptığının tekrarlanmasını asla istemem” ifadelerini kullandı.

"TEK TARAFLI ANLAŞMA MI OLUR?"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun “Instagramla anlaştık” açıklamasına dikkat çeken Akdeniz, “Instagram susmaya devam ederken, tek taraflı anlaşma mı olur?” diye sordu.

 

Instagram’la herhangi bir anlaşma yapılmadığını ve değişen bir şey olmadığını ifade eden Akdeniz, “O zaman tekrar soruyorum, Instagram’ın sansürlenmesinin gerçek nedeni nedir?” sorusunu yöneltti.