Bir Türkiye garipliği belgesi: Yangın söndürme uçağı var, bakım merkezi yok

Türkiye'nin yangınla mücadeledeki çarpık yaklaşımı Orman Genel Müdürlüğünün raporuyla ortaya çıktı. Tarım Bakanı Yumaklı'nın açıklamasına göre bakanlığın 29 uçağı ve 105 helikopteri var. 12punto’nun ulaştığı belgelere göre ise bakanlığın havacılık bakım merkezi yok!

Masum Gök

Masum Gök

Havaların aşırı derece ısınmasının ardından orman yangınları ülke gündemine yine oturdu. Yurdun çeşitli bölgelerinde irili ufaklı birçok yangın medyana geldi. Orman yangınlarıyla mücadelede en önemli görev ise Orman Genel Müdürlüğüne ait. Her yangında gündeme soru ise "yangın söndürme uçakları nerede?" oluyor. 

Tarım, Orman ve Hayvancılık Bakanı İbrahim Yumaklı 9 Mayıs'ta yaptığı bir açıklamada "Rezerv güçlerle birlikte, 26 uçak, 105 helikopter, 14 İHA, 1649 arazöz ve su ikmal aracı, 2 bin 453 ilk müdahale aracı ve 821 iş makinesi orman yangınlarıyla 2024 yılında mücadelemizin temelini oluşturacak" demişti. 

İşin garip tarafı ise Orman Genel Müdürlüğünün hazırladığı 2024 yılı performans programı adlı metinde yer aldı. 

Bu rapora göre uçağı ve helikopteri olan Orman Genel Müdürlüğünün bunların bakım onarım gibi işlerinin yapılacağı merkezi bulunmuyor. 

Bu raporda orman yangınları ile mücadelede kullanılacak havacılık merkezleri de açıklanmak isteniyor. Raporun açıklamasında bu merkezlerin ne iş yapacağı ise şöyle açıklanıyor: 

"Hava araçlarının sürekli mahiyette konuşlandırıldığı, ikmallerinin (yakıt, su ve reterdant) ve bakım onarım işlemlerinin en kısa zamanda yapıldığı, söndürme faaliyetlerine kesintisiz devam edebilmek maksadıyla tesis edilen ve sürekli mahiyette kullanılan/işletilen havacılık merkezleri."

Bakanın açıklamasına göre 26 uçak ve 105 helikopteri olan Tarım, Orman ve Hayvancılık Bakanlığının 2024 yılında havacılık merkezi sayısı "0" 2025 yılında ise tahmini olarak "1" adet kurulabileceği ifade ediliyor. 

İşte o belge: