Bozdoğan (Valens) Su Kemeri’ni kim yaptı? İşte polisin 1 Mayıs’ta barikat ördüğü kemerin tarihi…

Polisin 1 Mayıs yürüyüşleri sırasında barikat ördüğü ve ikonik bir fotoğraf oluşturan Bozdoğan diğer adıyla Valens Su Kemeri’nin tarihi araştırılıyor. Peki Bozdoğan Su Kemeri nasıl yapıldı?

12punto

İstanbul’da 1 Mayıs yürüyüşleri sırasında polisin barikat örerek nöbet tuttuğu Bozdoğan Su Kemeri, çekilen simgesel bir fotoğrafla gündem oldu. İnternet kullanıcıları ‘Bozdoğan Su Kemeri nerede?, Bozdoğan Su ne zaman yapıldı?’ sorularını aratmaya başladı. 

Peki Valens olarak da bilinen Bozdoğan Su Kemeri’ni kim yaptırdı? Adını nereden alıyor?

Romalıların 4. yüzyılın sonlarına doğru inşasını tamamladığı Bozdoğan Kemeri ya da başka adı ile Valens Su kemeri, İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alıyor. Roma ve Osmanlı dönemlerinde su kemeri olarak kullanıldı. Tamamlanması Roma İmparatoru Flavius Iulius Valens’in dönemine denk geldiği için ‘Valens Su Kemeri’ olarak da bilinen Bozdoğan Su Kemeri’nin günümüzde ayakta kalan bölümü orijinal halinden 50 metre daha kısa olarak 921 metre uzunluğunda.

Su kemeri, kaynağını İstanbul’un Kağıthane ilçesiyle Marmara Denizi arasında kalan yamaçlardan alıyor. Kemer, İstanbul’un ikinci ve üçüncü tepesi arasında konumlanıyor.

Osmanlı döneminde İstanbul’un fethinden sonra Eski Saray ve sonrasında Topkapı Sarayı’na da su sağlayacak şekilde onarılan kemer, 16. yüzyılın başlarında yaşanan Büyük İstanbul Depremi’nde (Küçük Kıyamet) zarar görse de yıkılan kısımları yeniden inşa edildi. O dönem halkın depremde zarar gören kemere ‘Bozulgan’ adını taktığı ve ‘Bozdoğan’ isminin buradan geldiği rivayet edilse de henüz net bir bilgi bulunmuyor. İlerleyen dönemde Mimar Sinan tarafından Belgrad ormanlarından gelen su da bu kemere bağlanarak kullanılmaya devam etti. 1912 yılına gelindiğinde kemerin Fatih Camii tarafında kalan 50 metrelik bir kısmının çöktüğü biliniyor.