ByLock davasında hak ihlali kararı: Türkiye tazminat ödeyecek

ByLock kullandığı için mahkum edilen BM yargıcı ve emekli büyükelçi Aydın Sefa Akay, AİHM'e başvuruda bulunmuştu. Akay'ın bu başvurusu üzerine AİHM, Türkiye'nin hak ihlalinde bulunduğuna hükmetti. Buna göre, Türkiye toplam 28 bin Euro tazminat ödeyecek.

12punto

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye'de 2016 yılındaki darbe girişimi sonrası, ByLock kullandığı ve "terör örgütü üyesi" olduğu gerekçesiyle tutuklanan ve  7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan, Birleşmiş Miletler (BM) Uluslararası Ceza Mahkemesi yargıcı ve emekli büyükelçi Aydın Sefa Akay'ın yaptığı başvuruyla ilgili kararını açıkladı.

Buna göre AİHM, Akay’ın diplomatik dokunulmazlığına aykırı olarak tutuklanması, konutunun ve üzerinin aranması nedeniyle Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5'inci ve aile ve özel yaşama saygıyla ilgili 8'inci maddelerini ihlal ettiğine oybirliğiyle karar verdi.

21 BİN EURO MADDİ PARA CEZASI

DW Türkçe'de yer alan habere göre, AİHM, Türkiye'nin Aydın Sefa Akay'a 21 bin euro maddi para cezası ödemesini kararlaştırdı.

Türkiye mahkeme masrafları olarak ise 7 bin euro ödeyecek. 

Mahkemeden bugün yapılan açıklamada dava sonucunun, evinin aranmasıyla ilgili olduğu belirtilerek Akay’ın 2016 yılında darbe girişiminin ardından tutuklandığında BM Ceza Mahkemeleri Uluslararası Rezidüel Mekanizması kapsamında Ruanda'da 1994 yılında yaşanan soykırımla ilgili davalar üzerinde, İstanbul'daki evinden uzaktan çalıştığı belirtildi.

AİHM kararında, yerel mahkemelerin Akay’ın diplomatik dokunulmazlık talebini reddederken uluslararası hukuku yorumlaması konusunda ikna olmadığını belirtti.

Mahkeme ayrıca, Akay'ın  tam diplomatik dokunulmazlık hakkına sahip olduğunu kaydederek, bu hakkın Akay’ı uluslararası hukuk uyarınca her türlü tutuklama veya gözaltı işleminden koruduğu kaydedildi.

HER TÜRLÜ KORUMANIN BOŞA ÇIKARILDIĞI VURGULANDI

Buna ek olarak yerel mahkemelerin Akay’ın diplomatik dokunulmazlığı konusunu ilk kez sekiz aydan uzun bir süre sonra incelediği, evinin ve şahsının aranmasıyla ilgili olarak ise inceleme dahi yapmadığı ve Akay'ın uluslararası bir yargıç olarak sahip olduğu her türlü korumanın boşa çıkarıldığı vurgulandı.

Yerel mahkeme diplomatik dokunulmazlık talebini reddederek Akay’ın BM yargıcı olarak görevleriyle ilgili ancak Türkiye'nin yargı yetki alanı dışında dokunulmazlığı olduğuna karar verdiği kaydedildi.

SERBEST BIRAKILMA TALEBİ KABUL EDİLMEDİ

Ancak Akay'ın, Anayasa Mahkemesi'ne diplomatik teamüllere saygı gösterilmeksizin yargılama öncesi gözaltına alınması nedeniyle bulunduğu başvuru reddedildi.

Akay'ın 46'ncı madde uyarınca serbest bırakılma talebi de kabul görmedi.

Mahkeme ret gerekçesi olarak eldeki bulguların sadece Haziran 2017'de sona eren yargılama öncesi tutukluluğuyla ilgili olduğunu aktardı.