'Çelik Kubbe'de S-400 muamması
Türkiye'ye kurulacağı ilan edilen hava savunma sistemi 'çelik kubbe'de Rusya'dan alınan s-400'lerin adının bile geçmemesi dikkat çekiyor.
12punto
Rusya-Ukrayna savaşı, İran-İsrail gerginliği hava savunmasının önemini artırdı. Türkiye de bölgesel çatışma riskinin artması üzerine önemli bir hamle yaptı. Savunma Sanayii İcra Komitesi ‘Çelik Kubbe Projesi’nin hayata geçirilmesine karar verdi. Projeye yerli Korkut, Hisar-A+ ile O+, Gökdemir, Göker, Gökberg ve Siper sistemleri entegre edilecek. Planlanan hedefe ulaşıldığında içerisinde birçok hava savunma silah sistemini, radarı, elektro-optik sistemi, haberleşme modüllerini, komuta kontrol istasyonlarını ve yapay zekayı barındıran “Çelik Kubbe”, Türkiye’nin hava savunma alanındaki beyni olacak.Proje, özellikle iktidara yakın medya kuruluşlarında müjde olarak koca puntolarla duyuruldu ama proje, bazı kritik soruları da beraberinde getiriyor.
Dün, deneyimli Ankara gazetecisi Murat Yetkin, "Peki S-400'ler ne olacak" diye sormuş, Rusya'dan alınan S-400'lerin Türkiye-ABD ilişkilerinin bozulmasına yol açtığı ve Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasına neden olduğunu hatırlatmıştı. Hatırlanacağı üzere F-35 krizi için Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bize F-35 vermiyorlar. Aldığımız savunma sistemlerine tepki gösteriyorlar, saçma sapan konulara kadar varan ambargolar uyguluyorlar. Açıkçası hiçbiri umurumuzda değil” demişti.
Bugün de Karar gazetesi, bu soruyu genişleterek manşetine taşıdı.
BUNCA KRİZ VE FATURA BOŞA MIYDI?
"Çelik Kubbe’ye, doğrudan ve dolaylı 10 milyar dolardan fazla maliyeti olan Rus S-400 sistemlerinin dahil edilmemesi dikkat çekti" tespitinde bulunan gazete, şu yorumlara yer verdi:
Rus sisteminin Çelik Kubbe’ye dahil edilmemesi kamuoyunda eleştirilere neden oldu. ‘Bu konuda eksikliğimizi giderecek’ denilerek alınan S-400’lerin Türkiye’nin 5’inci nesil savaş uçağı F-35’ten çıkarılmasına ABD’nin CAATSA yaptırımlarına maruz kalmasına neden olduğuna dikkat çekildi. Milyarlarca dolarlık silahların depolarda çürümeye bırakıldığı ifade edilerek ‘Hava savunmada kullanılmayacaksa bunca sıkıntı boşuna mı yaşandı’ tepkisi dile getirildi. “Türkiye’nin ilk hava savunma projesi Çelik Kubbe’de kullanılmayacaksa S400’leri ne yapacağız?” sorusu yöneltildi.
Uzmanlara göre Türkiye, maliyeti 2.5 milyar dolar olan S-400’leri kullanmazsa ve 9 milyar dolar gelir beklediği F-35’e de dönemezse zararı yaklaşık 12 milyar doları bulacak.
KUBBENİN ÇALIŞMA SİSTEMİ
Milli hava savunma sisteminin geliştirme faaliyetleri devam ediyor. Sistemi, İsrail’in ‘Demir Kubbe’si gibi bir güvenlik şemsiyesi şeklinde düşünmek mümkün. Temel amaç; çok alçak irtifadan başlayıp en yükseğe varana kadarki tehditleri bir yelpaze içinde karşılayabilmek. TRT Haber’in haberine göre; önce hedef tespit edilecek. Ardından teşhis ve değerlendirme gelecek. Karar verildikten sonra hedef yok edilecek. Bu denklem ne kadar hızlı ve koordineli işlerse korumak istediğiniz bölge o kadar güvende olacak. Çelik Kubbe için işin aslan payını Aselsan üstleniyor. Sistemin tam olarak ne zaman tamamlanacağı net değil. Fakat Türkiye’nin yerli imkanlarla geliştirdiği ilk uzun menzilli hava savunma sistemi olan SİPER’in bu yıl envantere girmesi bekleniyor. İlk aşamada 100 kilometre menzilli SİPER Ürün-1 sahaya inecek. Zamanla SİPER-2 ve SİPER-3 hayata geçirilecek. Geliştirilen sistemler, çok farklı noktalardaki radar ağlarına entegre edilecek.