Cepheden cepheye koşan Kurtuluş Savaşı kahramanı: Çetmili Kara Ali Çavuş’un hikayesi

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 102. yıl dönümü, Türkiye'nin dört bir yanında coşkuyla kutlanıyor. Bu zaferin kahramanlarından biri de Çetmili Kara Ali Çavuş ve oğlu Mehmet’tir. Büyük Taarruz'da tesadüfen buluşan baba-oğulun dram dolu hikayesi, izleyenleri derinden etkileyen bir belgesel ve dizi sahnesiyle günümüze taşındı.

12punto

Türkiye'nin dört bir tarafında coşkuyla 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 102. yıl dönümü kutlanıyor. 102 yıl önce Büyük Taaruz ile Kurtuluş savaşı'nın son safhası zaferle tamamlanmış, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Anadolu'nun bir Türk yurdu olarak kalacağını dünyaya gösterdi.

Kurtuluş Savaşı'nda binlerce vatan evladı şehit olurken onların acı anıları günümüze kadar ulaştı. Onlardan birisi de Çetmili Kara Ali Çavuş'un hikayesi. "Şehit babasını kucağında taşıyan oğul"u gösteren anıtın acı olayı şu şekilde:

"Baba, Balkan Savaşları dolayısıyla cepheye gidiyor ve 10 yıl Büyük Taarruz'a kadar evine uğrayamıyor. Eviyle iletişimi kesiliyor. Ardından, 8 yaşındayken geride bıraktığı oğlu Mehmet de askere gidiyor. Kara Ali Çavuş ve oğlu Mehmet, tesadüfen Büyük Taarruz'da Dumlupınar'da karşılaşıyorlar. Çok dramatik bir sahne. Sarılıyorlar, belki geçmişlerini yad ediyorlar. Cephedeki herkes buna şahit oluyor. Tabii bu arada savaş tüm hızıyla devam ediyor. Baba 31 Ağustos'ta Dumlupınar'da, 10 yıl sonra cephede görebildiği oğlunun kollarında şehit düşüyor. Sancaktar başı olan oğlu Mehmet de 9 Eylül'de İzmir'de en ön safta şehit oluyor."

Bununla birlikte söz konusu olay geçtiğimiz senelerde belgesel haline getirilmişti. Öte yandan 'Gelsin Hayat Bildiği Gibi' dizisinde de Çetmili Kara Ali Çavuş'un hikayesi ünlü oyuncu Ertan Sabah tarafından anlatılmıştı. O sahne izleyenleri duygulandırmış, sosyal medyada da büyük beğeni toplamıştı.