CHP harekete geçti: Muhalefetten kayyumlara karşı yeni hamle
CHP, kayyum düzenlemelerinin yürürlükten kaldırılması için TBMM'de bulunan tüm siyasi partilerin mutabık kaldığı bir kanun teklifi için temaslara başladı.
12punto
CHP'li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in tutuklanması ve yerine kayyum atanmasına yönelik tartışmalar devam ederken, DEM Parti yönetimindeki Mardin, Batman ve Halfeti belediyelerine de kayyum atandı.
CHP'den belediyelere kayyum atanmasına dayanak oluşturan düzenlemenin yürürlükten kaldırılması için yeni bir hamle geldi.
Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre, CHP, TBMM'de bulunan tüm siyasi partilerin ortaklaştığı bir kanun teklifi için temaslarda bulundu.
CHP'nin görüştüğü, DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet-Gelecek grubunun temsilcileri kayyum uygulamarının antidemokratik olduğu yönünde görüş bildirdi.
Parti gruplarının kayyum uygulamasına olanak sağlayan Belediye Kanunu'ndaki ilgili fıkranın çıkarılması için bir yasal düzenleme yapılması konusunda fikir birliğinde olduğu görüldü. Halihazırda DEM Parti ve CHP'nin konuya ilişkin kanun teklifleri bulunurken İyi Parti ve SAADET- Gelecek Grubu'nun da kendi tekliflerini hazırlayacakları kaydedildi.
DEM PARTİ'NİN AYNI İÇERİKTEKİ TEKLİFİ
CHP’nin önerisine sıcak bakan DEM Parti, aynı içerikte kendilerinin de halihazırda bir kanun tekliflerinin bulunduğunu ve uzlaşı sağlanması halinde diğer partilerle ortaklaşabileceklerini ifade etti.
İYİ PARTİ KENDİ TEKLİFİNİ SUNACAK
İyi Parti, bir kanun teklifinde ortaklaşmak yerine kendi hazırladıkları yeni bir kanun teklifini Meclis'e sunacaklarını ifade etti.
SAADET - Gelecek Grubu da yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğu görüşünü iletti. Aynı içerikte bir kanun teklifi hazırlayacak olan SAADET-Gelecek Grubu yetkilileri teklifin ortaklaşa mı, parti olarak mı sunulacağı konusunda henüz bir karar vermediklerini, görüşmelerin sürdüğünü ifade etti. SAADET – Gelecek Grubu yetkilileri teklifi ortaklaşarak değil parti olarak sunsalar bile aynı içerikte kanun teklifleri olacağı için gündeme alınması halinde tüm tekliflerin birleştirileceğini söyledi.
CHP yöneticileri, temaslar kapsamında AKP ve MHP grup yöneticileriyle de görüştü.
İKİ AYRIN KANUN TEKLİFİ MECLİS'TE
Meclis'te şu anda bu düzenlemenin kaldırılması için iki ayrı kanun teklifi bulunuyor. CHP ve DEM Parti'nin kanun tekliflerinde söz konusu fıkranın yürürlükten tamamen kaldırılması öneriliyor.
CHP: İLKELLİĞİ DE AŞAN İNSANLIK FACİASI
CHP’nin teklifinin gerekçesinde şu ifadeler yer alıyor:
“İddia terör ise terörle dahi hukukun evrensel ilkelerini dışlayarak değil, hukuk içinde kalınarak mücadele etmek ve görevden alınanlanların yerini atamayla değil, tekrar seçime giderek doldurmak gerekir. Suçun şahsiliği, tüm zamanlarda siyasal rejimleri aşan evrensel bir hukuk ilkesi olmuştur. Bir veya daha fazla kişinin işlediği iddia edilen ve hatta kanıtlanan suç nedeniyle insan topluluğunu oluşturan bireylerin tek tek hepsinin hak ve fiili ehliyetleri ile seçme ve seçilme haklarını tanımayarak tamamının cezalandırılması, ilkelliği de aşan bir insanlık faciasıdır.”
DEM: SEÇİMLE ELDE EDİLEMEYEN BELEDİYELER VESAYETLE ELDE EDİLDİ
DEM Parti’nin gerekçesindeyse “Kayyım uygulamasının yerel yönetimler üzerindeki olumsuz yansımaları, seçimle elde edilemeyen belediyelerin vesayetle elde edilmesine olanak sağlaması, kayyımların atandığı yerellerde yarattıkları tahribatlar bu uygulamanın mevzuattan kaldırılması için düzenleme yapılmasını zorunlu kılmıştır” deniliyor.