CHP'li Bakan: Darbe girişimini önleyecek kritik soruşturma engellendi mi?: Emniyeti karıştıracak 'detaylı sorulara' devam

CHP İçişleri Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç ile ilgili FETÖ iddialarını gündeme getirdiği sorularına devam etti.

12punto

Emniyet, Jandarma ve Sahil Güvenlik teşkilatına yönelik üst düzey atamalar kısa bir süre önce Resmi Gazete'de yayımlanarak hayata geçmişti.

Birçok atamanın gerçekleştiği bu kararnamede Ankara İl Emniyet Müdürü Engin Dinç koltuğunu korumuştu. Bu durum dikkat çekerken, CHP'li Bakan'ın sosyal medya üzerinden yönelttiği FETÖ soruları gündeme geldi.

Hesabından gündem yaratacak sorular yönelten Bakan, gündeme getirdiği konunun takibini yaptığını göstermek adına yeni sorular sordu.

CHP İçişleri Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, "Dün sorduğumuz sorular yeterli görülmemiş olabilir. Bugün daha detaylı sorular soracağım" diyerek yeni sorularını paylaştı.

İşte Bakan'ın, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya‘ya Ankara İl Emniyet Müdürü Engin Dinç hakkındaki yeni soruları:

İçişleri Bakanı Sayın Ali Yerlikaya‘ya Ankara İl Emniyet Müdürü Engin Dinç hakkındaki sorularıma devam ediyorum. 

Dün sorduğumuz sorular yeterli görülmemiş olabilir. Bugün daha detaylı sorular soracağım.

10- 15 Temmuz Darbe Girişimi öncesinde İzmir Askeri Casusluk Kumpas Soruşturması sırasında soruşturma savcısı tarafından Genelkurmay Başkanlığı’na 50’nin üzerinde müzekkere yazıldığı, müzekkerelerin mahiyetinin TSK içerisindeki FETÖ yapılanmasının ortaya çıkartılması amacıyla gönderildiği, darbeye giden süreçte bilgi gizlediği tespit edilen ve 15 Temmuz Darbe girişimi sanığı ve halen tutuklu bulunan Genelkurmay Personel Başkanı İlhan Talu’nun darbe girişiminin birkaç ay öncesinde “Biz İstihbarat Daire Başkan Engin Dinç ile anlaştık savcıların bu talebine cevap vermeyeceğiz” şeklindeki beyanına şahit olan kişiler bulunmaktadır. Bilahare müzekkere ile darbe hazırlıklarının tamamına yakınının darbeye karşı çıkan üst rütbeli kişiler olduğunun anlaşıldığı, İlhan Talu’'nun bu beyanına, müzekkerelerin cevabını takip eden dönemin Kom Daire Başkanlığı görevlilerinin şahit olduğu, İstihbarat Daire Başkanlığı (İDB) tarafından hazırlanan TSK içindeki FETÖ mensupları listesinin FETÖ ilişkisi bilindiği halde Korgeneral İlhan Talu’ya verildiği, yani 15 Temmuz Darbe Girişimi öncesi belki de darbeyi önleyecek kritik soruşturmanın engellenmesi anlamına gelen bu konu detaylıca araştırılmış mıdır? 

11- Uyuşturucu çeteleri/örgütleri arasında gerçekleşen ve kamuoyuna Baronlar Savaşı olarak yansıyan “Zindaşti Olayında”, İstihbarat Daire Başkanlığında görevli Polis Memuru Güven Güzel’in İstihbarat Daire Başkanlığı bilgilerini uyuşturucu baronlarına sızdırdığı iddiasıyla şüpheli olarak vermiş olduğu ifadesinde; "2013 yılı içerisinde organize suç örgütlerinin faaliyetleri ve Türkiye'deki dini motifli örgütlerle bağlantılarının deşifre edilmesi üzerine çalışma başlattık. Bu çalışmada o dönemde İstihbarat Daire Başkanı olan Engin Dinç tarafından özel görevlendirmeyle Orhan Üngan ile görüşme sağlandı. Bu görüşmede ülkemizdeki cinayetler ve uyuşturucu trafiği ile ilgili bize ciddi istihbarı bilgiler verildi. Bu bilgiler rapor edilerek istihbarat arşivine girişi tarafımdan yapıldı." şeklinde beyanda bulunduğu, 

İran kökenli uyuşturucu baronu Zindaşti’nin, firari FETÖ Savcısı Zekeriya Öz’ün kendisini cezaevinden çıkarma taahhüdüyle, Ergenekon Soruşturmasında gizli tanık yaptırıldığı, Ergenekon sanıklarını tutuklayan yargı üyeleriyle birlikte iki mahkeme hakimini (İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanını ve 14 Ağır Ceza Mahkemesi Başkanını) saf dışı bırakmak için yalan beyanlarda bulunduğu ve Zekeriya Öz tarafından kullanıldığı,

Zindaşti’nin HTS incelemelerinde; 19 Kasım 2013 - 18 Aralık 2013 tarihleri arasında FETÖ’nün yönlendirdiği sorumlu imam Ahmet Can ile 28 kez; yargı imamı yapılmış olan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Osman Karakuş ile 7 kez, Yunanistan imamı Recep Uzunallı ile 30 Ocak 2013 ile 15 Ekim 2013 tarihleri arasında 11 kez, FETÖ yöneticilerinden Samanyolu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çiçek ile 13 Kasım 2006 ile 23 Temmuz 2014 tarihleri arasında 114 kez irtibat kurduğunun tespit edildiği, ayrıca 2014-2019 yılları arasında Zindaşti’nin bağlantılı olduğu, 2016 yılı ve devamı olayları gerçekleştiği, Polis Memuru Güven Güzel’in FETÖ’cü Savcı Zekeriya Öz’ün kullandığı İran asıllı Zindaşti hakkındaki bilgilerin geciktirilerek ilgili birimlere iletilmediği iddiaları araştırılmış mıdır? 

12- 2013 Yılı Ağustos-Eylül Aylarında, İstihbarat Daire Başkanlığı personelinin Engin Dinç’in Bank Asya Bilgi İşlem Müdürü olan kardeşi tarafından, Bank Asya’nın bireysel emekliliğe kaydedildiği, MİT tırları krizinden sonra istihbarat daireyi FETÖ’den temizlemek üzere görevlendirilen İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’in örgütün finans kurumu Bank Asya’da kardeşinin çalışması ve personeli bireysel emekliliğe kaydettirdiği iddiaları araştırılmış mıdır?

13- Engin Dinç’in İstihbarat Daire Başkanı olduğu dönemde birçok bilgi işlem personeli ile FETÖ/PDY Terör Örgütü’nün Emniyet İmamlığı yapan Kozanlı Ömer Lakaplı Osman Hilmi Özdil arasında telefon bağlantılarının olduğu bilinmesine rağmen, irtibatlı personelin İstihbarat Daire Başkanlığı’nda bilerek çalıştırılmaya devam edilmesi, özellikle (8) bilgi işlem uzmanının bu bağlantısı İstihbarat Daire Başkanlığı’na bildirilmesine rağmen, FETÖ bağlantılı personelin 15 Temmuz Darbe girişimine kadar çalıştırılmasına müsade edilmesi, 17 - 25 Aralık 2013’ten 15 Temmuz 2016 Darbe Girişimine kadar geçen sürede; İstihbarat Daire Başkanlığı il birimlerinden gönderilen tüm gizlilik dereceli verilerin bahse konu bilgi İşlem görevlileri tarafından Akif Kod adlı Mustafa Koçyiğit  isimli sivil imam üzerinden şifreli mesajlar üzerinden Fuat Avni’ye sızdırıldığı savcılık soruşturması ile tespit edildiği ortaya çıkmıştır. FETÖ’nün sosyal medya kullanıcısı “Fuat Avni”nin kaynağının İstihbarat Daire Başkanlığı olduğu ve FETÖ bağlantılı kişilerin bilindiği halde çalıştırılması şüphesi araştırılmış mıdır? 

14-Engin Dinç’in İstihbarat Başkanı olduğu dönemde, İstihbarat Daire Başkanlığı’na ait 250’nin üzerinde aracın sigortasının FETÖ imamlığını yapan Kozanlı Ömer Lakaplı Osman Hilmi Özdi'nin doğrudan bağlantılı olduğu Master Sigorta şirketine yaptırılmış mıdır? Yaptırılmış ise 2014 yılı içerisinde FETÖ’nün sigorta şirketi firmaya istihbaratın araçlarını sigorta yaptırarak örgüte mali destek sağlanmış mıdır? Bu konuda tahkikat yapılacak mıdır? 

15- FETÖ adına yurtdışında yayın yapan kişilere bilgi aktartırken yakalanarak tutuklanan Ankara Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şubede görevli Serkan Dinçer’in çalışma geçmişi  incelendiğinde Engin Dinç’in 2013 yılında İstihbarat Başkanı olduğu dönemde Trabzon ilinden getirilerek İstihbarat birimi Siber Şubeye görevlendirildiği görülmektedir: Serkan Dinçer’in hain darbe girişimi sonrası İstihbarat hizmetlerinden çıkarılarak Diyarbakır ili genel hizmet kadrosunda görevlendirildiği akabinde Ankara iline tayin edilerek Tuzluçayır karakolunda görevli iken Ankara Emniyet Müdürlüğü değişimiyle Engin Dinç’in talimatıyla Narkotik Şube’ye tayin edildiği bilinmektedir. Bu şekilde devlet aleyhine tüm bilgi sızmalarını korunaklı ve gizli bilgilere erişimi olan bir şubeden yapma fırsatı bulması nasıl açıklanmaktadır?

Bu soruları soru önergesi ile de tarafınıza soracağız. Devletin kayıtlarında sorularımız, yanıtlarınız ve bu konuda nasıl bir tavır aldığınız da bulunsun.