CHP'li Bodrum Belediyesi'nden yandaş Kalyon'a trilyonluk imar kıyağı
CHP’li Bodrum Belediyesi zeytinlik olarak kayıtlı 102 dönümlük araziyi imara açarak iktidara yakın Kalyon’a trilyonluk kıyak geçti.
12punto
Bodrum’da zeytinlik olarak kayıtlı bir alan, imar planı değiştirilerek büyük bir inşaat sahasına dönüştürüldü. CHP'nin yönetimindeki belediyenin iktidara yakınlığıyla bilinen Kalyon'a trilyonluk kıyak geçmesi soru işareti yarattı.
Bodrumhaber.com'dan Mustafa Gündoğ'un haberine göre, tapuda “Zeytinlik” olarak kayıtlı ve imarsız olan 102 dönümlük alan, Kalyon Holding’in patronu Hasan Kalyoncu’nun damadı Hüseyin Şeherli’ye ait Yalıköy Turizm Yatırım ve İşletme Anonim Şirketi tarafından satın alındı. Satın alımın ardından hızla imar planı oluşturuldu, süreç mahkemeye taşındı ve yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Ancak bu karar, projeye engel olmadı; plan yeniden düzenlendi, yeni bir dava açıldı ve süreç devam etti. İlk etapta yalnızca 1.321 metrekarelik inşaat alanına izin varken, itirazlar sonrası yapılan değişiklikle bu alan tam 30 kat artırılarak 31 bin 24 metrekareye çıkarıldı.
BODRUM BELEDİYESİ’NİN SKANDAL KARARI
Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı bulunmasına rağmen, Bodrum Belediyesi yatırımcıya sanki geçerli bir plan varmış gibi imar durumu belgesi düzenledi. Üstelik bu karar, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin karşı görüşüne rağmen alındı. Böylece, kamuya ait bir alanın plan değişiklikleriyle trilyonluk bir rant kapısına dönüştürülmesine resmen onay verilmiş oldu.
Bununla da kalmadı, Kalyon Holding’e bağlı İSPA İnşaat için de yeni bir arsa tahsisi yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın devreye girmesiyle, Kızılağaç Mahallesi’nde 204 bin 569 metrekarelik bir alan da aynı gruba tahsis edildi. Böylece, iktidara yakın yatırımcının elindeki alan toplamda 350 bin metrekareyi buldu.
BODRUM BELEDİYESİ RANTIN ÖNÜNÜ AÇTI
Bodrum Belediyesi, konuyla ilgili Sözcü gazetesine verdiği yanıtta sürecin tamamen hukuki çerçevede yürütüldüğünü savundu.
Belediyeden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Yalıköy Turizm Yatırım ve İşletme Anonim Şirketi, Kızılağaç mahallesindeki arazi için imar belgesi istedi. Burası için Çevre Bakanlığı tarafından 29.01.2024 tarihinde onaylanmış koruma amaçlı imar planı yürürlükte olmasına rağmen, bu planın iptal edilen bir önceki plana yapılan itirazlar doğrultusunda düzenlenmiş olması nedeniyle, Belediyemiz imar belgesi için sakınca olup olmadığını bakanlığa sorduk. Bakanlığın görüş yazısı doğrultusunda araziye imar durumu belgesi düzenledik. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü de işlemi onayladı. Kısaca süreç hukuki ve idari açıdan usulüne uygun olarak yürütüldü. Bodrum Belediyesi olarak; yasal mevzuatlar doğrultusunda şeffaf bir şekilde çalışmalar yürütülmektedir.”