Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Hepatit A aşısı artık ülkemizde üretilecek'

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Daha çok yurt dışından tedarik edilen Hepatit A aşısı artık ülkemizde üretilecek" açıklamasında bulundu.

AA

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KeyVac Aşı Üretim Merkezi Açılış Töreni’nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Daha çok yurt dışından tedarik edilen Hepatit A aşısı artık ülkemizde üretilecek. Böylece Türkiye bu aşıyı en üst standartta üreten 4. ülke olacak" açıklamasını yaptı.

''KORONAVİRÜS SÜRECİNİ BAŞARILI YÜRÜTTÜK''

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

''Toplam 29 bin metrekare fabrika sahasıyla KeyVac bu alanda öncü bir rol üstlenecektir. Türkiye koronavirüs sürecini dünyanın birçok ülkesine göre çok daha başarılı bir şekilde yürüttü. Hiçbir vatandaşımızı sahipsiz bırakmadık. Herkese birinci sınıf sağlık hizmeti sağladık. Kendi aşımızla birlikte tescillenen tüm aşıları vatandaşlara ücretsiz olarak sağladık.  Daha çok yurt dışından tedarik edilen Hepatit A aşısı artık ülkemizde de üretilecektir. Türkiye en üst standarlarda üreten 4. ülke olacaktır. Yurt dışına bağımlılığımız azalacaktır. İleri ve yetişmiş insan kaynağına da kavuşacağız.''

HIFZISSIHHA ENSTİTÜSÜ KAPATILMIŞTI

Öte yandan Erdoğan'ın aşı açıklamaları akıllara Covid-19 pandemisinde de tartışılan 'Hıfzıssıhha Enstitüsü'nü getirdi. Türkiye’de aşı üreten tek kuruluş olan ve 1928 yılında kurulan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü, 2011 yılında AKP’li Sağlık Bakanı Recep Akdağ döneminde kapatıldı. 

Enstitünün kapatılması Koronavirüs salgını sürecinde yeniden tartışma konusu olurken, Türkiye’nin bugün tüm aşıları ithal eden bir ülke haline gelmesi gerçeğiyle de yine pandemi sürecince yüzleşildi.

PANDEMİDE AKP KARNESİ

Türkiye'de yaşanan pandemi sürecine dair ilk akla gelen, salgın nedeniyle, restoran-kafelerden, sendika ve dernek genel kurullarına kadar kalabalık ortamlardaki faaliyetlere kısıtlama getirilirken AKP il kongrelerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın deyişiyle" lebalep dolu salonlarda" yapılması oldu.

Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, koronavirüs salgınını önlemek için 31 ilde ilan edilen sokağa çıkma yasağıyla ilgili açıklamasının yaklaşık 2 buçuk saat önce yapılması, marketlerde "izdiham" görüntülerine sebep olmuştu.

Pandemi sürecinde 'bedava olacak' denilen maskerlerin dağıtımının bir türlü düzenli ve eşit bir şekilde yapılamaması da bir başka tartışma konusuydu.

Yine Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye'yi dünyaya tanıtmak için kurduğu “GoTurkiye” adlı hesaptan paylaştığı Türkiye'nin yaz sezonu tanıtım videosundaki turizm çalışanlarının 'aşılandım' maskesi de toplumda infial yaratan olayların başında geldi.

Pandemi boyunca birçok sektör işsizlikle boğuşurken, kısıtlı sayıda yurttaşa sadece 1000 TL nakdi yardım yapıldı.