Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan patronlara yüzde 97'lik indirim: Teşvik belgeleri gizli kalacak
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “teknoloji odaklı sanayi hamlesi programı” kapsamında devlet teşvikinden yararlanacak şirketler için asgari sabit yatırım tutarını 100 milyon dolardan 100 milyon TL’ye (2.9 milyon dolar) indirdi. Buna göre devletten teşvik almak için yapılması gereken yatırım tutarı dolar bazında yüzde 97 düşürüldü.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2016 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konan “Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar”da değişikliğe imza attı.
Teşvik belgeleri Cumhurbaşkanı kararıyla verilecek. Daha önce Resmi Gazete yayınıyla ilan edilen teşvik belgeleri ise artık gizlenecek.
100 MİLYON DOLARDAN 100 MİLYON LİRAYA İNDİ
Evrensel'den Uğur Zengin'in haberine göre, 2016 yılında yayımlanan karara göre “teknoloji odaklı sanayi hamlesi programı” kapsamında bir şirketin teşvik kapsamında değerlendirmeye tabi tutulabilmesi için asgari sabit yatırım tutarının 100 milyon ABD doları olması gerekiyordu. Erdoğan’ın 10 Kasım’da yayımladığı karara göre bu tutar 100 milyon Türk lirasına indirildi.
İŞTE ŞİRKETLERE SAĞLANAN İMTİYAZLAR
Değerlendirmeye tabi tutulan ve teşvik onayı alan şirketlere şu imtiyazlar sağlanıyor: Gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi, vergi indirimi veya istisnası, sigorta primi işveren hissesi desteği, gelir vergisi stopajı desteği, nitelikli personel desteği, faiz desteği veya hibe desteği, sermaye katkısı.
TEŞVİK BELGESİ ŞARTLARI DEĞİŞTİ
Teşvik için asgari limit düşürülürken, Resmi Gazete’de teşvik belgelerinin yayımlanma zorunluluğu kaldırıldı. Ayrıca teşvik belgesi için kararı da artık Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek. Kararın, “Bakanlar Kurulu tarafından desteklenmesine karar verilen projeler için Destek Kararı yayımlanır” maddesi Erdoğan tarafından, “Cumhurbaşkanı tarafından desteklenmesi uygun görülen projeler için destek kararı alınır ve Bakanlıkça yatırım teşvik belgesi düzenlenir” şeklinde değiştirildi.
"BİZ HER TÜRLÜ TEŞVİKİ VERİYORUZ"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD toplantısında “Programımızın özü sanayide dönüşümdür. Çağın en rekabetçi ekonomilerinin gündemi neyse, bizim gündemimiz ondan zerre kadar farklı değildir.
Uzun süre ‘program yok’ denildi, ‘kaynak geçici’ denildi.
Kaynak sorunu da giderilince başka hikayelerle zaman geçiriliyor. Bizim bu dedikodularla zaman geçirecek halimiz yok. Biz size her türlü teşviki veriyoruz, dünyada daha iyi teşvik varsa getirin önümüze koyun” ifadelerini kullanmıştı.
EN AZ 30 MİLYON DOLAR DAĞITILACAK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 24 Temmuz’da ana hatlarıyla duyurulan HIT-30 programı kapsamında toplam 30 milyar dolarlık destekleme bütçesi belirlendi. Destekler yürürlükte olan proje bazlı teşvik sistemi kapsamında verilecek.
TEŞVİK BELGESİ GİZLENEN İLK ŞİRKET ÇİNLİ BYD OLDU
Türkiye’ye 1 milyar dolar tutarında yatırım yapacağı ilan edilen Çin sermayeli otomotiv tekeli BYD’ye verilen teşvik tutarı gizlendi. BYD’nin yapacağı yatırıma ilişkin devlet kasasından verilecek destek tutarına ilişkin bilgi verilmedi.
Uzun süredir Çinli BYD’ye verilecek teşvik belgesinin yayımlanması beklense de Erdoğan imzasıyla yayımlanan “Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” teşvik belgesi yayımlanma zorunluluğunu ortadan kaldırdı.
Daha önce 5 Kasım’da Türkiye lansmanı yapacağını ilan eden BYD lansmanı 15 Kasım’a ertelemişti. 10 Kasım’da Erdoğan kararı yayımlandı. Bunun üzerine BYD Türkiye lansmanını dün gerçekleştirdi.
Yıl sonuna kadar Türkiye’de 6 bin adet otomobil teslim etmeyi planlayan şirket Türkiye’de satışa sunacağı otomobil fiyatlarını da ilan etti. Dünyada 10 bin dolar bandında otomobil satan şirketin Türkiye fiyatları (vergiler dahil) tüketici tarafından pahalı bulundu.
BYD’nin Türkiye fiyatları şöyle:
Dolphin: 1.280.000 TL, BYD Atto 3: 1.490.000 TL, BYD Seal U EV: 1.790.000 TL, BYD Seal U DM-i: 1.850.000 TL.