Denetimli serbestlikte ikinci perde: Pandemide başlayan uygulama genişleyecek

Pandemi döneminde Adalet Bakanlığı’nın mahkumları parça parça “denetimli serbestlikten” yararlandırdığı yasal düzenlemenin kapsamının genişletileceği ileri sürüldü.

12punto

Söz konusu düzenlemenin TBMM’de görüşülmeyi bekleyen yargı paketine önergeyle eklenmesinin tartışıldığını aktaran Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, “Pandemi döneminde başlayan bu hak, 31 Temmuz 2023 tarihi itibariyle haklarındaki karar kesinleşip infazı başlayanlar için geçerliydi. Böyle bir düzenlemede suçun işlediği tarihin esas alınması gerektiği belirtiliyor. Şimdi yapılacak düzeltmeyle bu tarihten önce işlenen tüm suçlar, davaları ne zaman kesinleşirse kesinleşsin bu haktan yararlanacak” dedi

'SESSİZ BİR OPERASYON YAPIYOR'

“Daha önce serbest bırakılanların yarısı kadar daha salıverilme bekleniyor” diyen Babacan şunları kaydetti:

“Söylenmese de Adalet Bakanlığı bu yolla sessiz bir operasyon yapıyor. Cezaevlerindeki doluluk bu yolla azaltılırken, ‘salınma işlemi’ rutine bağlanmış oluyor. Diğer taraftan her gün sokaklarda yeni suçlara tanık olunuyor. Yakalananların birden fazla sabıkasının olmasının altında yatanın bu olduğu iddia ediliyor.”

BAKAN TUNÇ'UN AÇIKLAMASI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İnfaz Yasası'nın tartışmalı düzenlemeleriyle ilgili dün açıklamalar yapmış; “Bazı suçlar bakımından denetimli serbestlik uygulanır mı, uygulanmaz mı, cezahukukçularımızla konuşmamız gerekir. Kasten öldürme, kasten yaralama konusunda özellikle denetimli serbestlik uygulamaların toplumda eleştiriler olduğunu görüyoruz. Bunları dikkate almalıyız. Toplumu suçtan korumalıyız” demişti.

Bakan Tunç ayrıca, “Bu anlamda hem suçun işlenmesini önleyici tedbirler, asıl önemli husus budur. Eğitim çalışmaları ve ailelere dönük bilgilendirme çalışmaları. Suç işlendikten sonra da soruşturmanın etkin bir şekilde yürümesi gerekir. Bu kollukla, savcılığın çok iyi bir ilişki içerisinde sürdürmesi, delilleri maddi gerçekliği toplaması lazım. Kişiler serbest kaldıktan sonra delillerin, görüntülerin ortaya çıkması toplumu rahatsız ediyor. Soruşturma aşamasında bu görüntülerin elde edilebilmesi, delillerin elimde edilebilmesi konusundaki soruşturmanın daha etkili olması için neler yapılabilir. Seçim beyannamesinde adli kollukla ilgili düşünce vardı. Bu konu tartışılabilir. Kovuşturma açısından delillerin takdiri önemli” ifadelerini kullanmıştı.