Deprem tatbikatı yapılmıştı: Ahmet Ercan'dan Mersin açıklaması

Mersin'de gerçekleştirilen 7 büyüklüğündeki deprem tatbikatı, şehirde olası bir deprem endişesini artırdı. Ancak, Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Mersin'deki olası deprem ihtimaline karşı konuştu.

12punto

12 Eylül’de Mersin’de yapılan 7 büyüklüğündeki deprem senaryosu tatbikatı, şehirde yaşayanlarda "Mersin'de deprem mi olacak?" sorusunu gündeme getirdi. Bu soruya yanıt veren Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, şehirde büyük bir deprem beklenmediğini açıkladı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM UYARISI 

Prof. Dr. Ercan, X (Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, Mersin’in gevşek zemin üzerinde çarpık şekilde yapılaşmış büyük bir kent olduğuna dikkat çekti.

Sarsıntıya duyarlı olan bu yapıların, sıvılaşma sorunuyla da karşı karşıya olduğunu vurgulayan Ercan, “Deprem için yer-yapı güvenlik belgesi olmadan ev satılmamalı ve kiralanmamalıdır. İvedi olarak kentsel dönüşüm gereklidir” dedi.


DOLAY KIRIKLARI TEHLİKESİ

Mersin merkezli büyük bir deprem beklenmese de dolay kırıklarının şehri Mercalli VI seviyesinde bir yıkım gücüyle sarsabileceğini ifade eden Ercan, yapıların bu sarsıntıda ciddi hasar görebileceğini söyledi.

Yapıların çalkalanması, batma ve yıkım gibi tehlikelerle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu. Ayrıca, şehirde "microzonation" yani incelikli zemin çalışmaları yapılmasının önemine dikkat çekti.

MERCALLİ ŞİDDET ÖLÇEĞİ NEDİR?

Prof. Dr. Ercan’ın bahsettiği Mercalli şiddet ölçeği, depremin yeryüzüne ve yapılara etkisini ölçmek için kullanılıyor.

I ile XII arasında derecelendirilen bu ölçeğe göre, I seviye hissedilmezken XII ise tam yıkım anlamına geliyor. Mersin için beklenen Mercalli VI şiddeti, orta derecede yıkım gücü olarak kabul ediliyor.