DİSK Başkanı Çerkezoğlu'ndan Mehmet Şimşek'e tepki: Akılla, vicdanla bağdaşmaz

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Türkiye'de asgari ücret düşük değil" sözlerine tepki gösterdi.

12punto

Türkiye’de asgari ücret, açlık sınırının altında kaldı. AKP hükümeti ise başta CHP olmak üzere gelen ‘asgari ücrete Temmuz’da zam yapılsın’ taleplerine kapıyı kapattı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bugün katıldığı televizyon programında, “Türkiye’de asgari ücret düşük değildir” dedi. Şimşek, “Asya'daki ülkelere, Endonezya, Filipinler, Tayland'a bakın, bir de Latin Amerika, Brezilya, Şili, Kolombiya, Avrupa'da Bulgaristan, Macaristan, ile karşılaştırın. Polonya hariç, gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek asgari ücret bizde” ifadelerini kullandı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK-AR tarafından hazırlanan “Asgari Ücret ve Vergi Raporu”nu açıkladı.

Çerkezoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Emeği ucuzlatmak uğruna, işverenlerin sendikal hakları gasp etmesine seyirci kalınıyor, ILO sözleşmeleri göz göre göre çiğneniyor, Türkiye işçi sınıfının yarısından fazlası asgari ücrete mahkûm ediliyor, asgari ücret ise bile isteye enflasyona ezdiriliyor.

BAKAN ŞİMŞEK'E TEPKİ

Bugün Türkiye'de asgari ücretin yüksek olduğunu söylemek akılla, mantıkla, vicdanla bağdaşır bir ifade değildir.

Bilindiği gibi bizler yüksek enflasyon altında ücretlerin yılda dört kez artırılmasını savunuyor; işçileri, emekçileri, emeklileri yoksullaştıran tercihlerin; ücretleri baskılamaya dönük politikaların terk edilmesi istiyoruz. Yani 'gelirde adalet' istiyoruz.